Furnizarea unei ape sigure, de calitate, la orice moment din zi, zi de zi, implică o activitate susținută de mentenanță, pentru păstrarea în stare bună a tuturor „verigilor” care alcătuiesc sistemul complex prin care apa potabilă ajunge în casele noastre. Una din aceste activități de mentenanță este spălarea periodică a rețelelor de apă și rezervoarelor de înmagazinare. În Recaș, rețeaua de distribuție a apei a avut parte recent de un adevărat tratament de „reîntinerire”. Timp de circa șase săptămâni, conductele au fost curățate kilometru cu kilometru, pe fiecare stradă din localitate, cu utilaje speciale ce folosesc un amestec de apă și aer sub presiune. Programul s-a derulat în fiecare zi lucrătoare, iar utilajele speciale au parcurs în jur de 1-1,5 km pe zi, în funcție de gradul de colmatare al tronsonului.

Este pentru prima oară când rețeaua de apă din Recaș este curățată în totalitate, cu utilaje specializate. Aquatim a preluat exploatarea sistemului de alimentare cu apă din Recaș în anul 2010. Apa potabilă provine din foraje și, începând cu anul 2017, este potabilizată în stația de tratare a localității, construită de Aquatim din fonduri europene.

Pe parcursul lunii, Aquatim a mai făcut astfel de spălări în Opatița și Jebel, unde s-au curățat 10, respectiv peste 30 km de conducte. Chevereș și Vucova sunt următoarele de pe listă.

Spălarea conductelor, un „rău” necesar

Apa care iese din stațiile de tratare este întotdeauna bună, calitatea acesteia fiind obligatoriu controlata! În rețea însă, pot apărea cu timpul, sedimente, mai ales dacă nu există consum și apa „stă”. Acest lucru este suficient pentru a altera gustul, limpezimea și culoarea apei. Iar când se mai produc, inevitabil, și defecte, cum ar fi fisurarea sau spargerea conductelor, consumatorii sunt primii care observă acest lucru, la robinet curgând apă tulbure. Spălarea conductelor este, așadar, absolut necesară, pentru eliminarea depunerilor acumulate în timp pe pereții acestora și furnizarea unei ape sigure pentru consum.
Spălarea conductelor decurge, însă, cu mici neajunsuri. Pe durata operațiunii sau la reluarea alimentării apei, la robinet curge, pentru scurt timp, apă tulbure. Un neajuns contracarat de rezultate, și anume igienizarea conductei de apă.

La sfârșitul celor șase săptămâni de spălare a conductelor în Recaș, îi asigurăm pe consumatorii din localitate, cărora de mulțumim pe această cale, pentru înțelegere și suport, că în ciuda disconfortului și duratei prelungite, programul a fost în beneficiul lor. Existența stației de tratare și igienizarea rețelei de distribuție din Recaș sunt o garanție a calității apei de la robinet.

În fiecare an, compania de apă își planifică programul de spălare a conductelor pe străzi sau localități în funcție de rezultatele de laborator ale calității apei (urmărită continuu) și de sesizările primite de la consumatori. Spălările de conducte sunt anunțate cu cel puțin 48 ore în avans, prin intermediul mass-media, în mendiul online sau prin afișe distribuite în zonele afectate.