În fiecare an, la 13 septembrie, este marcată Ziua pompierilor, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu, în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluţiei de la 1848.

Ziua de 13 septembrie 1848 a rămas, astfel, unul dintre cele mai semnificative momente din istoria armei pompierilor, fiind dedicată eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluției Române. Legal, oficializarea ei s-a produs începând cu anul 1953.

E deja o tradiție anuală pentru Aquatim SA găzduirea și participarea la Simpozionul dedicat Zilei Pompierilor din România, în compania partenerilor de la ISU Banat și a reprezentanților societății regionale de apă și canal.

Marți, 11 septembrie, evenimentul din sediul Aquatim a fost unul inedit, pentru că Dorel Mariș, inspectorul nostru de protecție civilă, le-a făcut o surpriză oaspeților, invitându-i să vizioneze un colaj cu fotografii vechi din anul 1928 ale pompierilor de odinioară, oferindu-le în dar și o machetă fidelă a unei mașini de pompieri, inscripționată Detașamentul I Timișoara!

Directorul general al Aquatim SA, dr.ing.Ilie Vlaicu, i-a salutat pe reprezentanții ISU Banat și i-a rugat să se concentreze pe subiectul acut al momentului, al planetei de fapt, generat de încălzirea globală și efectele imprevizibile chiar dezastruoase resimțite în ultimii ani.

Lectorii înscriși la cuvânt au intrat, apoi, concret în desfășurătorul simpozionului, astfel că s-a vorbit despre: “Concepția națională privind intervenția în situații de urgență la incendii de pădure”, cpt. ing. Cătălin Adelin Păcală, ISU BANAT” al județului Timiș, “Securitatea la incendiu a parcajelor subterane”, cpt. ing. Cătălin Cosacu, ISU BANAT” al județului Timiș, “Criterii de performanță privind constituirea, încadrarea si dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență”, mr. ing. Codrut Brândușoiu, ISU BANAT” al județului Timiș, “Fenomene meteo de iarnă periculoase”, Robert Balasz, A.N.M. – meteorolog Centrul Meteorologic Regional „BANAT – CRIȘANA”, “Rezervoare flexibile apă potabilă, apă stins incendiu si corturi de intervenție”, ing. Alexandru Pop, DELTA Exclusiv SRL Timisoara, “Hărți tematice. Aplicatii QGIS pentru situații de urgență”, Dragoș Ciortin, Oradea respectiv “Accidentul chimic industrial. Stațiile de tratare apă – amplasamente tip SEVESO”, ing. Ioan-Dorel Mariș, inspector protecție civilă AQUATIM S.A.