London Array, parcul eolian marin din largul coastelor sud-estice ale Marii Britanii, construit în 2013, deținea până de curând recordul de mărime în domeniu. Cu 175 turbine și o capacitate de 630 MW, London Array poate asigura energia electrică pentru 500.000 de gospodării. Centrala gigant a fost surclasată de ansamblul Walney Extension din Marea Irlandeză, pus în funcțiune în luna septembrie. Walney Extension se întinde pe o suprafață de 20.000 de terenuri de fotbal, în zona de coastă a comitatului Cumbriei, are o capacitate de 659MW și generează energie pentru 590.000 de gospodării.

Centralele eoliene marine sunt „pe val” în Marea Britanie. Deși mai dificil de construit și întreținut decât cele de pe uscat, au ca atuuri vânturile puternice din largul mării și impactul minim asupra comunităților învecinate.

Proiectul de extindere a parcului eolian Walney este un semn că energiile regenerabile, în speță tehnologiile eoliene, au înregistrat progrese semnificative în ultimii cinci ani. Walney Extension generează mai multă energie, folosind mult mai puține turbine, adică sub jumătate din cele de care dispune „rivalul” London Array.

Matthew Wright, director al companiei daneze de energie Orsted și dezvoltatorul acestui proiect explică de ce Walney Extension este un record și reper important: „turbine mai mari și mai puține, amplasate mai departe de coastă – acesta este trendul viitoarelor proiecte.” Un trend pe care Marea Britanie s-a lansat în forță. Se pare că recordul de mărime nu va fi deținut pentru multă vreme de Walney Extension, în 2020 fiind planificată deschiderea unei centrale și mai mari, de peste 700MW, în zona de coastă a Scoției, în timp ce Orsted are printre proiectele de viitor construirea unor centrale eoliene de peste 1.000 MW.

Factorii de decizie susțin dezvoltarea energiilor regenerabile, ministrul Energiei, Claire Perry, declarând că este pentru consolidarea și menținerea poziției numărul unu în lume, deținută de Marea Britanie la centralele eoliene marine, domeniul generând mii de locuri de muncă calificate. Partidul Laburist este unul din principalii susținători ai energiilor verzi, programa sa cuprinzând ținte ambițioase de reducere a emisiilor de gaze de seră în următorii 20-30 de ani.

Marea Britanie este favorizată din punct de vedere al poziției geografice pentru amplasarea centralelor eoliene marine, localizarea sa fiind cea mai bună din Europa în acest sens. Energia eoliană a acoperit 15% din electricitatea generată la nivel național în 2017, iar în 2016, în Marea Britanie, s-a produs mai multă energie electrică din surse eoliene decât din cărbune. Actualmente, britanicii se clasează pe locul 6 în lume la producerea de energie electrică din surse eoliene, pe primele locuri fiind SUA, China și Germania.

Centralele eoliene marine acoperă în prezent o zecime din necesarul de energie electrică al Regatului Unit iar pentru viitor britanicii urmăresc ca aproape toate gospodăriile din țară să fie alimentate de energie eoliană, solară și nucleară până în anul 2030. Actuala țintă de reducere a energiilor convenționale este de 80% până în anul 2050.

Sursa: The Guardian

Foto: The Telegraph