Uneori, accidentele sunt salvatoare. Aşa se spune că a fost în cazul unor cercetatori care au creat o enzimă ce descompune sticlele din plastic. Realizarea ar putea contribui la rezolvarea crizei globale de poluare cu plastic, permițând pentru prima dată reciclarea completă a PET-urilor.
Echipa internaţională de cercetare a modificat enzima descoperită ca să vadă cum a evoluat, dar testele au arătat că a făcut, din greşeală, molecula şi mai bună în ceea ce privește descompunerea plasticului PET (polietilentereftalat), utilizat la fabricarea sticlelor de băuturi răcoritoare. Enzimei i-a luat câteva zile pentru a începe descompunerea plasticului – mult mai rapid decât sutele de ani de care ar fi nevoie în mama natură.
Cercetătorii sunt optimiști. Ei susţin că viteza de descompunere poate fi accelerată și mai mult, încât să devină un proces viabil la scară largă. Unul dintre ei a declarat: „Sperăm să folosim această enzimă pentru a transforma plasticul înapoi în componentele sale originale, astfel încât să-l putem recicla literalmente. Aceasta însemnă că nu vom mai avea nevoie să extragem mai mult petrol şi, în principiu, ar trebui să se reducă cantitatea de plastic din mediul înconjurător”.
Mai mult de o mie de sticle de plastic sunt vândute în fiecare minut pe glob şi multe dintre ele ajung în mări și oceane, unde poluează agresiv apele. Dar e suficient să ne uităm de jur-împrejurul nostru și să constatăm că și uscatul e… plastificat la greu.
Noua enzimă indică o modalitate spectaculoasă de a recicla PET-urile înapoi în sticle de plastic curat, ceea ce ar putea reduce necesitatea de a produce noi materiale de acest fel. Enzima mâncătoare de plastic nu este încă optimizată. Aceasta oferă posibilitatea de a utiliza tehnologia în dezvoltarea altor enzime şi de a face, într-un timp scurt, o enzimă super-rapidă. Enzimele nu sunt toxice, sunt biodegradabile şi pot fi produse în cantități mari de microorganisme.
Sursa: https://inbors.com