Din dorința de a vedea, de aproape, cât mai multe specii de pești și alte creaturi marine, oamenii au construit acvarii tot mai mari și mai sofisticate. Unul dintre acestea, printre cele mai mari din Europa, se găsește în Italia, la Genova. El găzduiește peste 12.000 de animale, din 600 de specii diferite. Colecția de delfini, meduze, foci, rechini și alte creaturi se întinde în peste 70 de acvarii și alte medii, fiecare reprezentând un ecosistem exotic diferit. Mediile naturale reconstituite ale speciilor individuale găzduite de acvariul genovez includ nu numai animale marine, ci și reptile, amfibieni și animale care provin din pădurea tropicală.
În fiecare zi, mii de oameni se perindă prin fața pereților uriași de sticlă, admirând forfota colorată a peștilor, însă puțini îi văd pe cei care au grijă de minunatele „exponate”, și chiar mai puțini știu câtă muncă și răbdare necesită bunăstarea animalelor. În fiecare dimineață, 40 de oameni îmbrăcați în tricouri albastre identice se îndreaptă spre intrarea în parcul acvatic. Ei sunt primii sosiți și deseori ultimii plecați, deoarece pentru veterinari, acvariști, dresori și biologi marini, munca nu se termină la finalul orelor de program, iar animalele au nevoie de atenție și îngrijire 365 de zile pe an.
Pentru a îndeplini standardele Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și Acvariilor, angajații trebuie să monitorizeze cu atenție starea de sănătate fizică și mintală a animalelor, precum și condițiile de trai ale acestora în interiorul mini-habitatelor. Acest lucru presupune inclusiv efectuarea de analize ale apei, în laboratorul propriu, pentru a observa conținutul de calciu, de exemplu, și alți parametri în care vietățile se simt cel mai bine. Obiectivul principal al îngrijitorilor este ca, în final, animalele să fie fericite și să se poată dezvolta în captivitate așa cum ar fi făcut-o în mediul lor natural. Aceasta presupune inclusiv stimularea cognitivă a acestora, adică asigurarea unor „distracții” pentru ca animalele să nu se plictisească.
Acvarii, în lume
Deși impresionant prin mărimea sa și varietatea speciilor care îl populează, acvariul din Italia nu este cel mai mare din lume. Cel mai mare parc acvatic din lume este Chimelong International Ocean Resort și se găsește în China, acesta fiind listat în Cartea Recordurilor ca având cel mai mare dom subacvatic și cel mai mare acvariu, cu o capacitate de 22,7 milioane de litri (într-un singur bazin), și cu cel mai mare panou acrilic dintr-o singură bucată, măsurând 39,6 x 8,3 metri.
În ceea ce privește Europa, cel mai mare acvariu este Oceanografic, din Valencia, Spania, fiind și al treilea ca mărime din lume, însă mai aproape de Timișoara, putem vizita Tropicarium din Budapesta, cel mai mare acvariu din Europa Centrală. Important este să ne reamintim că, pentru ca aceste animale să existe în libertate, nu doar în acvarii, noi, oamenii, trebuie să avem grijă de apele planetei și să reducem poluarea acestora.