Timișoara ne oferă un 1 Decembrie plin și animat, așa, ca pentru o zi națională adevărată! Vorbim despre diverse ceremonii, o paradă militară nemaivăzută, ce se va desfășura pe Bulevardul Take Ionescu, dar și despre tramvaiul tras de cai ce va fi scos pe străzi, spre bucuria vizitatorilor, iar, în finalul zilei,  va avea loc tradiționala retragere cu torte. În Piața Victoriei vor fi concerte și multă veselie.

Primăria Timișoara este organizatorul evenimentelor de Ziua Națională, titlul generic sub care ele se vor desfășura fiind „La mulți ani, România”. De Centenarul Marii Uniri, în Piața Operei, vor cânta Ștefan Bănică, Bosquito și Alexandra Stan.

Sărbătoarea de 1 Decembrie va debuta, la 8,30, cu o ceremonie militară, depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori în Cimitirul Eroilor din Timișoara. O oră mai târziu, va avea loc o ceremonie asemănătoare la monumentul colonelului Virgil Economu, iar de la 10.15, cea de la Monumentul Eroilor Neamului, cimitirul din Calea Șagului.

La ora 12, în holul Palatului Administrativ din Timișoara, vor fi dezvelite trei busturi dedicate Centenarului Marii Unirii: bustul lui Mihai Viteazul, al lui Alexandru Ioan Cuza și al Regelui Ferdinand I. De la 13.30, timișorenii sunt așteptați pe Bulevardul Take Ionescu, unde va avea loc parada militară. Va fi prezentat onorul, va avea loc salutarea Drapelului de Luptă, va fi intonat imnul național, va avea loc o slujbă ținută de către Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, vor lua cuvântul diverse oficialități, iar jumătate de oră mai târziu va fi realizat dispozitivul de defilare. Tot aici este programat și un moment artistic susținut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, solista de muzică populară Cristina-Teodora Stanciu și actorul Teatrului Național Timișoara Bogdan Spiridon.

Parada militară propriu-zisă începe la ora 14.00. Vor defila detașamentele cu tehnica Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Penitenciarului Timișoara și detașamentele Direcției Poliției Locale. De la ora 15, de la Podul Traian vor pleca tramvaiul tras de cai cu Fanfara Big Band, tramvaiul istoric Gemenele și tramvaiul turistic TramTur, care pornesc în călătoria spre Stația Catedrala Mitropolitană.

Ca în fiecare an, tot de Ziua Națională are loc și deschiderea unei noi ediții a Târgului de Crăciun din Piața Victoriei. Începând cu ora 15.30 va răsuna muzica populară în Piața Victoriei, cu ansamblurile „Ghiocelul” din Giroc, „Doina Timișului” din Timișoara, „Semenicul” din Reșița, „Timișul” și soliștii invitați.

De la 18.30 începe tradiționala ceremonie militară de retragere cu torțe, realizată de Muzica Militară și militari ai Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”. Se va merge pe următorul traseu: Monument Virgil Economu (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bd. Take Ionescu – Bastionul Theresia – Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Victoriei. Se estimează că se ajunge la destinație în jurul orei 19.40.

Față de alți ani, conform programului făcut public de Instituția Prefectului Timiș, iluminatul festiv de sărbători va fi pornit la ora 19.40, din Piața Victoriei. După momentul festiv, încep concertele, iar ziua va fi încheiată cu un foc de artificii.