Orașul brazilian Espírito Santo do Dourado este, cu siguranță, un foarte bun candidat, dacă nu cel mai bun, la titlul de horror city of the world!

Un fenomen, straniu la prima vedere, explicabil imediat – dacă ai puterea să treci peste impactul șocant – se petrece, de ceva timp, în această urbe sud-estică a Braziliei, stârnind uimirea locuitorilor și a vizitatorilor: în anotimpul ploios, cerul este umplut în mod regulat cu picuri și păianjeni, care pică…inevitabil peste oameni! În capturile video efectuate, se observă un cer plin de puncte mici și negre. Vinovați de scenele apocaliptice sunt păianjenii orbi, o specie particulară din zona Americii de Sud.

În nopțile umede, acești păianjeni lucrează (sic!) și țes împreună plase uriașe care se întind vertiginos, de la copac la copac. La orice ploaie, arahnidele pică pe pământ, generând imaginile care au făcut deja înconjurul lumii. De aceea, ei se numesc păianjeni de ploaie.

Așadar, deși pare că păianjenii cad din cer, ei sunt de fapt agățați într-o rețea gigantică de plase țesute pentru a-și prinde victimele naive, după cum susține un profesor de biologie celebru, Adalberto dos Santos, de la Universitatea Federală din Minas Gerais, Brazilia.

Specia parawixia bistriata este un păianjen rar, iar plasele pe care le țese acesta sunt atât de fine încât este aproape imposibil pentru ochiul uman să le vadă, dând iluzia că păianjenii plutesc în aer.

În timpul zilei, păianjenii se cuibăresc într-o minge uriașă din vegetație, pentru ca, spre seară, să apară pentru a-și relua activitatea intensă de construcție a mega plafonului de plase care atârnă între copaci și tufișuri. Fiecare pânză poate măsura până la patru metri lățime și trei metri grosime! În zori, păianjenii sărbătoresc victoria, adică prada pe care au prins-o peste noapte – de obicei insecte mici, dar uneori și păsări mici – înainte de a se retrage din nou în vegetație…la pândă!

Concluzia specialiștilor este, însă, una liniștitoare: „Ei ne ajută mult mai mult decât ne dăunează!”, astfel că, dincolo de peisajul de final de…lume și atracția reală exercitată asupra turiștilor, Espírito Santo do Dourado rămâne un oraș brazilian, pașnic, primitor și uimitor, cu tot cu păianjenii săi de ploaie!