Sobră, nu și rece, pretențioasă, fix cât trebuie, perfecționistă, din perspectiva exclusiv optimistă a definiției din DEX, puternică, nu și atunci când e învăluită în amintirile Reșiței natale și prețioase, sensibilă, doar dacă reușești să spargi scutul de protecție necesar și obligatoriu în acest contemporan dur, șefa Serviciului Calitate-Mediu din Aquatim, Daniela Gheorghe, este plină de…Calități, într-un Mediu în care se simte perfect! Și dacă n-ar spune-o, se vede! Aquatim e casa ei! A doua, evident, căci prima e familia-i extraordinară, despre care vorbește cu aceeași cantitate impresionantă de emoție precum își descrie profesia, echipa, colegii, țintele profesionale și munca provocatoare pe care o face în acest domeniu pe măsură.

În Calitate și Mediu nu există pardon, virgule, aproximări sau rotunjiri. Standardele sunt de fier, astfel că se cer respectate fără vreun rabat. De acord, și Măriile Lor se updatează la noile cerințe ale unui prezent aflat într-o viteză amețitoare pe care cu toții o resimțim, însă, după așezările și reașezările de rigoare – dacă am fi în domeniul fizicii, le-am defini drept mișcări browniene – acestea devin liter(ă)e de lege!

Daniela Gheorghe a iubit chimia de când se știe, s-a îndrăgostit de ea în timp ce sora ei mai mare o studia, ulterior a avut șansa imensă, în școală, de-a o învăța de la un profesor dăruit și cu har pedagogic, și cu preaplin de știință.

„Mi-a plăcut halatul alb, dar n-aș fi fost în stare să mă fac medic”, spune Daniela, cu un licăr puternic în ochii-i verzi și frumoși. (Ar fi fost unul cald și empatic, vă asigur!).

A fost firesc, deci, să urmeze cursurile Facultății de Tehnologie Chimică Anorganică (Chimie Industrială) din cadrul Universității Politehnica Timișoara și să-și desăvârșească atracția pentru halatul alb, în coordonate științifice înalte. Și-a urmat calea și n-a regretat o secundă, căci nu-i fericire mai mare decât aceea ca pasiunea să-ți devină profesie!

De-atunci și până acum, halatul alb s-a transformat în proiecția palpabilă a unui vis frumos de adolescentă, pentru că Daniela Gheorghe l-a îmbrăcat cu cea mai mare mândrie și cu profesionalism confirmat de cei din jurul ei, fie că s-a numit angajată a Combinatului Siderurgic Reșița (unde a lucrat imediat după terminarea facultății), fie că a semnat condica de prezență la Uzinele Constructoare de Mașini, tot din Reșița sufletului ei, dar mai ales la Aquatim, unde a ajuns în anul 2004.

„Tocmai ce ne-am mutat în Timișoara, iar angajarea în Aquatim a fost o mare oportunitate. Am venit aici chiar în momentul în care compania era în pragul certificării pe standarde de calitate și mediu, eu stăpâneam foarte bine acest domeniu, pentru că m-am specializat, patru ani, la Reșița, exact în acest sens, a fost, așadar, o potrivire perfectă! Am luat, împreună cu colegii, totul de la zero, sistem de calitate, proceduri, tot, absolut tot, am lucrat mult, serios, intens și atent, cu cea mai mare plăcere, într-o echipă extraordinară, toți împreună! Am mers la braț cu standardele și am mers profesionist. Este un domeniu provocator, standardele se schimbă, se updatează, nu ai timp de rutină sau de plictiseală, e dinamic și alert…și atât de frumos!”, ne povestește Daniela, în timp ce…licărul verde se reaprinde.

Au urmat ani de perfecționare, dezvoltare, în care standardele au ținut, firesc, pasul cu extinderea companiei, în care Daniela a mers, la fel de firesc, simultan cu ele. Le-a implementat și păzit cu sfințenie. Din 2008, conduce Serviciul de Calitate-Mediu, într-o echipă frumoasă și serioasă, cot la cot cu Laboratorul Aquatim, împreună cu toți păzitorii unui mediu calitativ, așa cum au învățat-o dascălii extraordinari din facultate, așa cum a simțit dintotdeauna că se duce o misiune nobilă și o profesie aleasă.

Halatul alb a fost, categoric, porte-bonheur-ul anilor scurși, va fi, evident, și al celor ce urmează, căci mai urmează destui. Pentru Daniela Gheorghe cel mai important lucru este să poți spune că vii la lucru, cu nerăbdare și cu drag.

“În copilărie, mă bucuram când se termina vacanța, pentru că mă reîntorceam la școală, acum mă bucur în fiecare zi când vin la lucru, e un sentiment foarte puternic! Aquatim este a doua casă, m-am legat foarte mult de oameni, există afinități, prietenii. De felul meu, sunt conservatoare, nu pentru că m-ar speria noul, dar mă atașez foarte tare de locul în care mă aflu. Eu sunt bine aici. Foarte bine! Munca noastră e motivantă, nu e un domeniu static, nu m-am plictisit vreodată, nu știu ce este aceea rutină. Anii petrecuți aici, până acum, au trecut foarte repede, timpul trece foarte repede și asta e o bucurie, e clar că facem ceea ce ne place!“, spune Daniela Gheorghe.

După o asemenea pledoarie sinceră, întrebarea privitoare la tentațiile străinătății nu-și mai avea rostul. Totuși, șefa Serviciului Calitate-Mediu a admis că au existat idei răzlețe, odată ce foarte mulți dintre foștii colegi au dorit să plece din țară, la un moment dat – căci oricât de mult a iubit-o și-o iubește, Reșița nu a putut oferi, întotdeauna, totul – însă stâlpul familiei, soțul ei, a determinat-o să-și asculte… rădăcinile și rațiunea. Cei doi „R” plus cel mai important, (sic!) Radu, fiul familiei Gheorghe, au făcut, așadar, un pact solid cu România, fără regrete sau remușcări. (Nu se pune la socoteală amănuntul privitor la masterul lui Radu din Bruxelles, căci mama știe că cele două consoane care au ținut-o și pe ea, aici, își vor demonstra dominația, în timp!).

Convinsă de faptul că un mediu de calitate se obține prin oameni de calitate, Daniela Gheorghe merge drept și ferm, după un principiu sănătos: Ce ție nu-ți place altuia nu-i face!

„Cele două standarde sunt aproape identice. Ne trebuie oameni de calitate. Eu i-am găsit. În Aquatim avem mediu de calitate! Sunt optimistă, astfel că spun că putem avea și o țară de calitate. Comparativ cu ceea ce exista în România, din această perspectivă, acum 20 de ani, evoluția este evidentă, transformările sunt majore”, susține, convinsă, Daniela.

Iubitoare de oameni și muzică, munte și mare, soare, cărți și flori, mediu și calitate, Daniela Gheorghe a trecut prin provocări profesionale importante – cum ar fi obținerea certificării și licențierea Aquatim ca operator, 2004-2006) – grație echipei, dăruirii și profesionalismului. N-a putut trăi altfel decât în proximitatea halatului alb, în metaforă și-n realitate, nu va continua mecenatul în companie decât în aceste repere. Sunt reperele vieții ei. O viață de om frumos și realizat. Licărul verde din ochi e premiul! Pentru toți cei care îl merită!