O știre de la agenția de presă Mediafax mi-a mai temperat dorul de mare: până în anul 2100, nivelul mărilor ar putea creşte cu peste doi metri, situaţie care ar avea efecte dezastruoase la nivel global. Adică, dispariţia mai multor zone de coastă din Europa, Statele Unite, cât și a sute de insule. Oamenii de ştiinţă spun că o creştere cu peste doi metri a nivelului apelor va însemna pierderea a nu mai puţin 1,79 de milioane de kilometri pătraţi de terenuri, ceea ce ar genera exodul a aproape 190 de milioane de oameni.

Tot cercetătorii afirmă că zone întregi din Londra ar fi înghiţite de ape, iar Veneţia ar fi de nelocuit. Previziunile, scrie Mediafax, au avut la bază un scenariu de tip „ca-de-obicei”, adică a fost luată în calcul ipoteza agravării schimbărilor climatice pe actuala lor traiectorie. Fără eforturi la nivelul întregii lumi, va avea loc topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi Antarctica. Experţii au luat în considerare nivelul de topire al acestor calote pe baza unor scenarii de creştere accentuată sau redusă a temperaturilor la nivel global. „O mare porţiune din Olanda se află deja sub nivelul mării, dar digurile şi staţiile noastre de pompare au grijă ca teritoriul nostru să nu fie inundat”, a declarat, pentru Euronews, Jeroen Aerts, directorul Institutului pentru Studii de Mediu din cadrul Universităţii Vrije din Amsterdam. Doar că doi metri în plus ar pune sub semnul întrebării mai toată Olanda.

Speranța – care, o știm prea bine, se scufundă ultima – ne e în măsurile rapide ce se vor lua și ce vor stopa încălzirea globală și, în consecință, cea pe a creșterii nivelului mărilor și oceanelor. Oricum, vara asta încă se mai poate face plajă pe litoral. Inclusiv pe cel românesc.