Pitite în surprinzătoare oaze de verdeață ale Timișoarei, frumoase clădiri de patrimoniu industrial așteaptă să le fie descoperite secretele. Vara aceasta, Aquatim deschide porțile stațiilor vechi de tratare a apei și totodată, robinetul cu… povești. Pentru cei pasionați de arhitectură, interesați de istoria orașului sau curioși de a afla ce se ascunde în spatele unor ziduri, în cartierele Ciarda Roșie și Crișan, turele de vizitare ale stațiilor vechi de tratare, organizate de fundația Aquademica și asociația Urban Survey, sunt oportunități extraordinare.
La 1 iunie 1914, într-o zi de luni, au fost puse în funcțiune Uzina de apă nr. 1 și o reţea de distribuţie de 87 de kilometri, rețea care ducea apa potabilă până în casele timișorenilor. La 1 iunie 2019, într-o zi de sâmbătă, vechea uzină de apă din Timișoara a primit oaspeți. A plouat aproape fără întrerupere, toată ziua, și totuși circa 50 de oameni înscriși la turele de vizitare, au venit, deschiși, curioși, entuziaști.
Principalele puncte de atracție au fost cele trei clădiri în stil Secession industrial – grupul de fântâni (cunoscut ca OZN-ul), clădirea de deferizare și cea a pompelor. Poveștile apei s-au împletit cu poveștile orașului, iar vizitatorii au aflat de unde și-a luat numele cartierul Ciarda Roșie și de ce a pășit cu stângul în istorie (vă dăm un indiciu: bandiții…), cum se curățau filtrele de cocs, înalte de peste doi metri, de câți oameni și câte zile era nevoie pentru întreținerea utilajelor.
Cea mai grozavă poveste a zilei a venit, însă, din partea publicului. Printre ultimii vizitatori a fost doamna Margareta, în vârstă de 96 de ani, fiica primului șef al uzinei de apă! A revăzut locurile în care s-a născut și a copilărit (personalul uzinei de apă locuia în clădirea administrativă din incintă) și și-a împărtășit cu noi amintirile. Caldă, sensibilă și zâmbitoare, doamna Margareta a adus lumină zilei ploioase.
În luna iulie este rândul fostei Uzine de apă industrială să se prezinte publicului. Turele de vizitare sunt programate sâmbătă, 6 iulie, cu intrări de la orele 10:30, 11:30, 12:30. Participarea se face pe bază de programare, la telefon 0256 201370 (luni-vineri 8-15) sau email: aquapic@aquademica.ro. Accesul și ghidajul sunt gratuite, durata unui tur este de circa 45 de minute. Adresa este str. Frederic Mistral nr. 1, accesibilă cu mijloacele de transport public – tramvai 1 și 2 (stația Lalelelor), troleizbuz 11 și M11 (stația Virgil Economu) și vaporetto (stația Mihai Viteazul).
Uzina de Apă Industrială a fost construită la începutul secolului trecut, când orașul se dezvolta continuu, progresul tehnic și inovația erau pe val, ca o soluție ingenioasă găsită de compania de apă din acea vreme, ACOT, pentru a deservi industria locală.
Sala mașinilor este în prezent amenajată pentru vizitare. Aceasta este o adevărată „fereastră” deschisă către trecut, deoarece arată aproape la fel ca acum 100 de ani. Panoul de comandă, ferestrele, ușile și pardoseala sunt cele din momentul punerii în funcțiune. Uzina de apă Industrială a fost înscrisă în anul 2019 în rețeaua internațională a Muzeelor Apei, sub patronaj UNESCO.
Uzinele de apă au fost gândite și proiectate de László Székely, primul arhitect-șef al Timișoarei, cel care, nu cu mult timp în urmă, proiectase Turbinele Electrice, încă în funcțiune. Clădirile sunt o fericită îmbinare între artă și industrie, unde putem observa grija pentru detaliu și dragostea pentru armonie și proporții. Turele de vizitare ale stațiile vechi de tratare a apei sunt oportunități extraordinare, întrucât, din păcate, alte lucrări publice purtând semnătura lui László Székely au fost distruse, abandonate sau se află într-o stare precară: Clădirea Abatorului (1904-1905), Fabrica de Ciorapi (1908), Cazarma Pompierilor (1905-1906).
Foto: Veronica Bakos, Angela Ban, Alin Zelenco