I ve gotta make a stand/But I am just a man/I m not superhuman/My voice will be heard today, (Skillet, Hero) – așa-i sună telefonul colegului nostru de la echipa de detecții pierderi Aquatim, proaspăt campion – împreună cu ceilalți 3 colegi de-ai săi –  Augustin Blaga – în urma Concursului Național de detecție a pierderilor de apă Vasile Ciomoș.

Și uite cum, fără să anticipeze studiat contextul (doar vibrația transmisă), Augustin și-a ales cel mai potrivit ton de apel pentru ceea ce face, de-o viață, într-un domeniu similar căutătorilor de mine antipersonal (de la aparatură, tactică, implicare, desfășurare de forțe), important, palpitant, fascinant. El și coechipierii lui sunt, într-adevăr, niște eroi în domeniul pierderilor de apă, pentru că o astfel de activitate încheiată fericit aduce cu sine mult bine întregii comunități. Știți și știm cu toții cât de agasantă este o…sincopă de pierderi minore sau majore de apă și cât de importanți sunt acești salvatori…de factură, bani, supărări, tensiuni.

Recent, echipa Aquatim a reușit, la Călărași, o performanță lăudabilă, odată ce a câștigat locul I la concursul mândrie al companiilor de apă din întreaga țară. „Detectivii apei” Alin Anchidin, Augustin Blaga, Ioan Kiss și Daniel Parvan, au concurat cu alte 24 de echipe din România la competiția organizată de Asociația Română a Apei, de altfel foarte populară în rândul companiilor de profil.

Precizare importantă: premiul I este adjudecat pentru a doua oară de către Aquatim, câștigătoare și a primei ediții a concursului, în anul 2008.

Pentru cei neavizați, trebuie spus că acest concurs se adresează practicienilor, celor care își testează zilnic abilitățile și cunoștințele în bătalia cu defectele ascunse ale rețelelor de apă. Concursul de la Călărași a constat în patru probe practice, a câte 30 minute fiecare, de localizare a pierderilor de apă din rețelele publice de distribuție, probe desfășurate pe teren, în condiții reale (și grele) de lucru. Concurenții au avut de identificat între unul și trei defecte de conductă pe fiecare tronson de rețea prezentat în competiție.

Colegii noștri vorbesc atât de pasional despre munca lor încât comparația din debut nu este deloc exagerată: “Îmi place la nebunie, e provocator! Trebuie să fii în priză întotdeauna! Echipamentele sunt foarte importante, iar noi suntem dotați cu aparatură de ultima generație! Ne-am specializat, în toți acești ani, am făcut cursuri și am fost în schimburi de experiență, dar, da, pe teren, se află cea mai mare provocare, cu care te confrunți zilnic și pe care trebuie să o dovedești! E adevărat, căutăm acul în carul cu fân, dar și când îl găsim satisfacția e majoră!“, mai spune Augustin. Cu o eleganță admirabilă, în contextul recent obținutului premiu, Augustin a ținut să menționăm că diferența dintre locul 1 și locul 25 este frecvent de…doar un metru, pentru că “toți din țară sunt foarte buni!”.

În egală măsură, Alin, Nanu și Dani se declară fericiți și împliniți cu activitatea lor, cu premiul de la Călărași, insistă pe importanța echipei și a unei atmosfere de familie, muncesc cu mare drag în echipa de Detecție pierderi a Aquatim. Satisfacțiile există din plin – spre exemplu, să găsești un defect complex, chiar și după 4 ani! – sacrificiile idem – iarna, la -15 grade, să intri în spații greu accesibile și pline de apă – dar plusurile depășesc întotdeauna minusurile și asta-i tot ce contează.

Când vii la lucru cu drag și pleci erou al pierderilor de apă…e de prima pagină, metaforic și nu numai. Întotdeauna mai rămâne ceva de învățat, echipa abia așteaptă să descopere ce!

“Suntem o echipă-familie, muncim, râdem, glumim, ne mai și certăm, dar ne împăcăm întotdeauna, suntem oameni fericiți! Mulțumim managementului Aquatim pentru implicare și colegilor pentru susținere! Premiul obținut la Călărași ne onorează pe toți!”, a spus, la rându-i, șeful echipei, Alin Anchidin.

Pe locurile II și III s-au clasat echipele Companiei de apă Arad, respectiv ale Companiei de utilități publice Dunărea Brăila. Premiile acordate de organizatori și sponsori au constat în aparatură de specialitate pentru detecția pierderilor de apă.

Una dintre frumoasele tradiții ale competiției naționale impune câștigătorilor să fie gazdele următoare ediții, astfel că, în 2020, Aquatim va fi vioara întâi în organizarea acestui eveniment major. Vă ținem aproape de noi!