În fiecare joi, la ora 12, când se aud bătăile clopotului catedralei din Valencia, La Seu, nouă bărbați îmbrăcați în robe lungi, negre își fac apariția solemn, în piața din spatele catedralei, Plaza de la Virgen. Cei nouă reprezintă Tribunalul Apei, o instanță de judecată de drept cutumiar ce reglementează drepturile la apă, respectiv conflictele legate de irigații ale fermierilor din comunitățile învecinate, din regiunea cunoscută sub numele de Huerta de València, unul din cele mai fertile pământuri din Europa.

Completul de judecată ia loc pe scaunele îmbrăcate în piele, dispuse în cerc și, sub privirile pline de interes ale turiștilor dar și localnicilor, cu încuviințarea președintelui, aprodul începe să cheme cazurile. „Denunciants de la Séquia de Quart!” se aude în piață de mai multe ori. Cazurile sunt chemate pe rând, din fiecare comunitate de fermieri, formate în jurul canalelor principale de irigații, în ordinea curgerii apei, începând cu Quart-ul și terminând cu Robella. Procesul are loc repede și se desfășoară complet în dialectul valencian, o varietate a limbii catalane vorbită în regiune. Nu se întâmplă niciodată ca cei acuzați să nu se prezinte în fața Tribunalului Apei. După ce acuzatul se apără, tribunalul (mai puțin reprezentantul canalului de care aparține acesta) dă verdictul, conform statutului comunităților privind irigațiile. Pentru a asigura imparțialitatea, sentința, în cazul celor găsiți vinovați, este propusă de un reprezentant al unei comunități din stânga râului, dacă acuzatul aparține unei comunități din dreapta apei, spre exemplu.

Tradiția Tribunalului Apei, păstrată, se presupune, de pe vremea maurilor, care au construit sistemul de irigații și au transformat Huerta într-un paradis al agricultorilor, este una a oralității. Nici în ziua de azi nu se fac consemnări scrise ale ședințelor. Harnicii fermieri valencieni au reușit să își rezolve astfel disputele timp îndelungat, simplu, eficient și beneficiind de respectul tuturor membrilor comunității.

În anul 2009, Tribunalul Apei a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității.