Sussey, pe numele lui întreg Little Keeper Susquehanna, adică micul paznic al râului Susquehanna, este un retriever Nova Scoția, în vârstă de 4 ani, cu un „job” mai puțin obișnuit în lumea patrupedelor.

Câinii utilitari, dresați și pregătiți în mod special pentru a ajuta oamenii, în diverse activități, de la anchetele poliției până la terapii asistate, muncesc, cu toată implicarea și seriozitatea, în cea mai mare parte a vieții lor. Contribuția lor la munca oamenilor este una valoroasă, date fiind instinctul și simțurile lor extraordinare.

Sussey din povestea noastră își folosește, evident, nasul, în munca lui, de… inspector de mediu, cu specializarea canalizare. O responsabilitate serioasă, ținând cont că bazinul mediu al râului Susquehanna, din Pensilvania, SUA, are o suprafață de 30.000 kilometri pătrați, râul și afluenții săi fiind principala sursă care alimentează golful Chesapeake. Locuitorii regiunii dau, așadar, mare atenție calității surselor lor de apă pe care și le doresc bune pentru înotat, pescuit și băut!

Un nas… antrenat

Sussey a fost antrenat să depisteze orice abatere de la mirosul „standard” al apei uzate menajere. Infiltrații, exfiltrații, poluarea canalizării, posibile contaminări ale solului sau pătrunderea apei uzate menajere în rețeaua (separată!) de colectare a apei de ploaie, toate țin de „fișa postului” lui Sussey, care lucrează în echipă cu Carol Parenzan, unul din cei 340 de „gardieni ai apei” din lume.

Carol îl antrenează pe Sussey cu ajutorul unor bețișoare de urechi înmuiate în apă uzată, mostrele fiind luate săptămânal de la stațiile de epurare din zonă. Bețișoarele sunt puse în cutii metalice cu capac găurit, ascunse pe traseele lor de plimbare. Câinele semnalează prin contact vizual prelungit cu Carol găsirea lor, așa că, de fiecare dată când Sussey se comportă în acest fel, există o mare probabilitate ca el să fi adulmecat o scurgere de apă uzată, un defect de canalizare sau chiar un racord ilegal la rețea.

Retriverul de Nova Scoția, rasă căreia îi aparține Sussey, este folosit cu succes la vânătoarea de rațe, metoda lui fiind unică – face mult zgomot la malul apei, sărind și alergând, dar nu latră. Păsările sunt atrase de zgomot și ajung astfel în bătaia puștii, după care câinele le aportează vânătorilor.

Serviciul de mediu canin din Maine este o organizație care antrenează, cu succes, câini și însoțitori, pentru același gen de activitate, încă din 2009. Sussey nu provine de la această școală, fiind pregătit de Carol Parenzan, ce a lucrat la o companie de utilități. Metodele, se pare, au dat roade în ambele cazuri, mai mulți câini antrenați la școala canină din Maine să „adulmece” scurgerile din canalizare fiind folosiți cu succes în proiecte din mai multe state americane. „Am avut clienți care au căutat de peste 10 ani să depisteze scurgeri din rețelele de canalizare fără succes, după care câinii noștri au depistat localizarea exactă a acestora”, a declarat Karen Reynolds, președinte al organizației.

Dincolo de responsabilitățile sale de „adulmecător” al defectelor canalizării, Sussey este un veritabil ambasador de mediu. Oamenii îl văd la lucru, pun întrebări, află despre riscurile contaminării apei și astfel sunt mai atenți la conservarea mediului.

Sursa: Water World
Foto:  www.paenvironmentdaily.blogspot.com