Apa uzată menajeră poate însemna viață pentru copacii din orașe, sunt de părere experții în arborcultură.

În loc să lăsați apa cu care ați spălat vasele să meargă la canal, folosiți-o pentru a uda copacii de pe strada voastră, este mesajul specialiștilor din Marea Britanie, ce afirmă că gradul de supraviețuire a arborilor urbani ar putea fi crește semnificativ în acest fel.

Russell Miller, arboricultor din Londra, citat de publicația The Guardian, a declarat: „Dacă plantați copaci buni, la momentul potrivit și le dați suficientă apă, nu îi veți pierde niciodată înainte de vreme. Dacă nu faceți acest lucru așa cum trebuie, peste jumătate din copaci pot muri.” Problema stă, spune Miller, în udarea corespunzătoare, esențială în primii trei ani de viață ai unui copac. Udarea este mai puțin spectaculoasă decât plantarea și, deseori, pentru administrațiile orașelor este mai comod să înlocuiască copacii decât să îi ude corespunzător, neavând alocate în buget fondurile necesare.

Copacii tineri au nevoie de cel puțin 20 de litri de apă pe săptămână, din aprilie până în septembrie. Apa uzată menajeră, dar nu de orice fel, ci doar „apa gri” sau cenușie, adică cea provenită de la spălarea vaselor, duș, spălarea mașinilor, și chiar a hainelor, este bună pentru udarea copacilor, atâta timp cât nu conține înălbitor.

Cele mai multe specii de arbori plantate pe străzi sunt alese pentru rezistența și toleranța la stresul urban. Dar chiar și acestea au nevoie de ani de zile pentru a dezvolta rădăcini puternice, care să-și găsească sursele de umiditate în solul compactat de sub trotuare și drumuri, înțesat de cabluri și conducte. Dacă nu reușesc să își asigure apa din sol, singura șansă de redresare sau supraviețuire (!) rămân precipitațiile. Introducerea apei menajere din gospodărie într-o astfel de buclă a reciclării urbane ar putea fi, așadar, de ajutor în susținerea arborilor, adevărați „plămâni” ai marilor orașe.
Sursa: The Guardian