Indiferent de starea de spirit – că doar n-or fi toate roz cu buline – îi râd ochii ăia albaștri ca două exemplare de nu mă uita, de zici că, într-o altă viață, a fost un câmp de flori ca marea cea mare! Ambiția îi e înscrisă pe față, fața îi e demnă, statura pe măsură, iar halatul alb întregește un portret de om drept, care a dat, din plin, piept cu greutățile, pe care le-a depășit, ca suta de metri garduri, pe principiul: unguroaicele n-au cuvântul NU în vocabular!

Intro-ul acesta este, așadar, numai și numai pentru Gyongyke Wanko Tieregan, inginer chimist, responsabil cu regimul de metale și cu prelevarea, la LCCA Aquatim SA!
Prenumele ei înseamnă mărgeluță, zice că nu-i mare fan brizbrizuri, noi zicem că i se potrivește de minune și nu acceptăm comentarii. O fi ea rockeriță de carieră, și, cică, liniile muzicale dure nu merg cu chestii suave și romantice, eu știu, însă, destule ținute rock asezonate intenționat cu mărgeluțe. Am și dovezi în acest sens!

Mi-a plăcut de ea, din prima, pentru că e directă, fără ascunzișuri sau ocolișuri, cu un bagaj profesional extraordinar, cu explicații clare pentru toți…nechimiștii, cu nerv și convingere. Știe „materie” de te bagă-n buzunar imediat, are pedagogia în sânge, deschiderea să-ți ofere tot, când îi soliciți orice. Așa cum ne-a cucerit pe noi, adulții, tot așa i-a fascinat pe copiii care ne-au vizitat, cu sutele, Centrul Educațional Aquapic, unde le-a oferit experimente inedite cu și despre apă, plus compușii ăia imposibili (de pronunțat în primul rând).

Povestea ei este una senzațională și, în ecuația Aquatim, începe, undeva în 1995, când, acasă fiind, cu fiul ei, atunci în vârstă de un an și jumătate, a deschis ușa unui domn cititor de ceasuri de apă. A aflat, pe loc, atunci, că regia de apă avea nevoie de cititori și și-a spus că sună “taaaareeeee interesant!”, vorba ei.

Gyongy terminase Liceul e Chimie, avea la activ o mențiune pe țară la olimpiada cu pricina și privilegiul major de a-și alege repartiție! – „alesul” a fost Ambalajul Metalic, unde se angajase la 18 ani și unde a lucrat 3 ani, până la venirea pe lume a lui Cristian – era îndrăgostită lulea de chimie și visa, evident, la un serviciu în breasla aceasta.

I-a fost de ajuns să audă dinspre cititorul Aquatim că e nevoie de forțe proaspete în firmă, astfel că, a doua zi, împreună cu prietena ei, a purces la sediu, să pună întrebări. Nu anticipase cât de grea e munca, nici că trebuie ridicate capacele de canal, nimic din toate astea, tot ce știa era că vrea musai să lucreze la regia de apă. Norocul lor a stat într-un domn de la birou, care le-a privit, a zâmbit puțin și le-a trimis la Uzina 2-4 (STA Bega), sugerându-le că nu-s de ele capacele (sic!), uzină pe care au găsit-o după o bâjbâială de film franțuzesc – tot farmecul, în fapt – loc din care n-au mai plecat…de atunci.

Gyongy s-a angajat, la douăzeci și un pic de ani, ca operator chimist, și-a uluit șefii cu noțiunile pe care le știa și-n somn, demonstrând că iubirea pentru o materie naște…performanță.
“După un interviu, mi s-a spus, e de-a noastră, însemnând că i-am cucerit cu ceea ce știu! Am preparat soluția de adjuvant de reacție, un an de zile, procedeu foarte important pe perioada iernii, în procesul de tratare a apei! Iarna aia, am fost de bază! M-am simțit foarte bine!“, povestește, mândră, Gyongy.

În anul 1996, s-a format Departamentul de Cercetare și Tehnogii Noi, s-au scos la concurs cinci posturi de laborant, iar fata noastră s-a înscris imediat, căci nu dorea o secundă să se plafoneze. A obținut funcția de laborant în Cercetare, ceea ce, din nou, i-a oferit motive să se simtă mândră. S-a dezvoltat, ulterior, profesional, prin gestionarea diverselor procese tehnologice de tratare a apei, a fost și la Uzina 1, și la Uzina 5, pe domenii ca stabilirea timpului optim de funcționare a filtrelor de reducere a manganului, iar, din 2008, este angajata Laboratorului Aquatim, LCCA.

Pentru că sângele…unguresc apă nu se face, iar numele de cod al prietenei noastre este, cert, “Ambiție”, Gyongy și-a spus că poate începe o facultate și la 38 de ani, doar cine ar îndrăzni să o oprească?! Zis și făcut, astfel că, în 2009, s-a înscris la Facultatea de Chimie din cadrul UPT, a dovedit-o cu brio, împăcând și serviciu, și familie, și cursuri, de la șase dimineața, la nouă seara, de luni până vineri!!!

„Sâmbăta și duminica, umpleam frigiderul, pentru ai mei, apoi din nou, de la capăt! A fost foarte bine, puțin greu (hahahaha), dar am reușit! Sunt Leu, în zodiac…plus unguroaică, noh!”, mai spune, zâmbind, specialista noastră în metale.

Dac-o întrebi cum e apa noastră, cea de toate zilele, îți răspunde instantaneu, albăstrindu-și și mai și ochii: foarte bună! E tratată, sigură, ținută sub control strict, analizată zilnic. Gyongy o bea, gătește cu ea și recomandă tuturor aceeași rețetă de viață.

În familia Laboratorului, se simte ca acasă, în familia Aquatim, idem, n-ar renunța la acest prezent, nu l-ar schimba. E un om fericit și mulțumit cu ce a realizat, căci a realizat enorm! Când se enervează…onomatopeele ies musai în maghiară (că-s mai cu foc!), când e pașnică, fredonează în română sau engleză. E specialistă în…oi ioi ioi, langoșul minune unguresc și-n ciorba de varză! A promis o demonstrație (ține, cred, de cum scriu materialul ăsta!), cei care au avut norocul să se bucure de talentul ei de master chef spun, înghițind în sec și cu lumină-n priviri, că gătește dumnezeiește…și-n română, și-n maghiară!

Gyongyke Wanko Tieregan și-a demonstrat că poate și că totul se poate, atunci când nu renunți la ambiție. Ea o are în sânge, deci a curs și curge firesc în vene. O recomandă și altora, căci face viața interesantă, palpitantă, completă. Așa cum este a ei.

„Dacă nu poți zbura, fugi. Dacă nu poți fugi, mergi. Dacă nu poți merge, târăște-te. Orice ai face, trebuie să mergi înainte!”, așa-i, Gyongy?

 

Mulțumesc, a fost o plăcere să stăm de vorbă și tu știi asta!