Patinajul este una din distracțiile favorite de sezon, ale copiilor și nu numai. Dacă, în majoritatea cazurilor, amatorii de patinaj dispun de locuri special amenajate, unde gheața este „ajutată” și ajustată de mâna omului, iată că există și oameni norocoși care pot patina, în țări cu ierni friguroase, pe lacuri sau drumuri înghețate.

În parcul natural Arrowhead din Ontario, de pildă, există un drum înghețat care șerpuiește prin pădurea de conifere, iar doritorii pot patina cât doresc prin acest peisaj idilic de iarnă. Tot în Canada, în Munții Stâncoși, lacul Louise oferă un patinoar natural într-un cadru de poveste, înconjurat de munți, alături de ghețarul Victoria și un castel din gheață. Canada deține totodată recordul pentru cel mai mare patinoar natural din lume, pe lacul Dows, din Ottawa. Pista de patinaj, cu o lungime de peste 8 km, este inclusă în patrimoniul UNESCO. Deopotrivă monument și atracție turistică, acasta este întreținută impecabil, iar siguranța vizitatorilor este întotdeauna pusă pe primul loc, gheața fiind verificată în permanență de profesioniști.

În Europa, lacul Joux, din Munții Jura, aproape de granița cu Franța devine iarna cel mai mare patinoar natural de pe continent pe care se poate patina gratuit. Deși distracția e gratis, vânzătorii de bunătăți sunt amplasați strategic chiar pe lac, aprovizionând patinatorii cu mâncare caldă și băuturi fierbinți.

Odată cu venirea toamnei, lacurile din Suedia încep deja să înghețe. Lacurile din jurul capitalei, Stockholm, sunt preferate de localnici și turiștii veniți în căutare de aventuri autentice. Apa este atât de limpede, încât prin gheața proaspătă se văd peștii înotând. Unul din cele mai spectaculoase lacuri din Suedia este lacul Vanern, al treilea ca mărime din Europa. Acesta are nu mai puțin de 22 000 de insulițe, iar apusurile incredibile care înflăcărează întinderea imensă fac din acest loc unul de o frumusețe ireală.

Lacul Ånnsjön, tot din Suedia, are o suprafață de 57 de kilometri pătrați și este foarte îndrăgit de localnicii care se înghesuie să fie primii care pun piciorul cât mai devreme pe gheața proaspăt formată. Lacul nu este adânc, ceea ce îl face să înghețe repede, uneori chiar din octombrie. Pe malurile lacului, familiile organizează picnicuri… pe zăpadă.

Moscova deține un număr impresionant de 45 de patinoare, dar nici unul atât de neobișnuit ca parcul Sokolniki. Acesta are aleile de gheață, peste 8 kilometri pătrați de bulevarde înghețate, străjuite de copaci înalți, pe care localnicii și vizitatorii alunecă nestingheriți, bucurându-se de priveliște și de aerul tăios al iernii.
Nici Asia nu duce lipsă de patinoare naturale: lacul Shichahai din nordul Beijing-ului oferă o experiență unică în miez de iarnă. Inițial parte a marelui canal din epoca dinastiei Yuan, de acum 700 de ani, acest patinoar natural este mărginit de temple.

Patinajul pe lacuri poate provoca tragedii dacă nu este tratat cu respectul cuvenit. Cunoașterea regulilor de siguranță, verificarea grosimii și stării gheții este obligatorie, iar ținuta adecvată este esențială. Este indicat să patinăm împreună cu alți oameni, niciodată singuri în locuri izolate.