Fascinante scrierile despre marii înțelepți ai lumii de odinioară și nu numai, atunci când descoperim că geniul lor a fost, nu de puține ori, dublat de premoniții, să le zicem științifice, prin și în vise! Poate părea ireal, dar e perfect demonstrabil. Unul dintre titanii chimiei organice, Friedrich August Kekule, este un exemplu care merită, cu siguranță, un articol în paginile noastre, pentru că are o poveste incredibil de interesantă.

În secolul al XIX-lea, teoria structurii interne a compuşilor chimici a întâmpinat opoziţie chiar şi în cazul substanţelor care fuseseră descoperite şi caracterizate. O teorie încerca să explice cum au loc reacţiile chimice, dar pentru o vreme a fost neclar dacă într-adevăr compuşii de bază puteau fi identificaţi cu exactitate.

Această situaţie era valabilă mai ales în cazul compuşilor „organici” care, spre deosebire de metale, se consumă prin ardere. Problema avea să fie clarificată de către Kekule, începând cu anul 1858.

Germanul Kekule este considerat fondatorul chimiei organice deoarece, prin explicarea rolului central al moleculei de carbon în reacţiile chimice organice, el a arătat cum combinarea acesteia cu alte elemente are ca rezultat formarea unui număr enorm de substanţe. Mai mult, identificarea structurii benzenului, realizată de Kekule în 1865, a marcat începutul unei noi ere în istoria chimiei!

Friedrich August Kekule s-a născut la Darmstadt, în Hessa, la 7 septembrie 1829. Descendent al unei familii nobiliare din Boemia, el a fost fiul lui Ludwig Carl Emil Kekule, primul consilier al Marelui Ducat de Hessa. Tatăl lui a înlocuit e-ul final al numelui de familie cu e pe vremea regimului napoleonian. La dorinţa tatălui său, August a studiat mai întâi arhitectura la Universitatea din Giessen în 1847, unde s-a distins ca desenator.

Visul

Kekule a descoperit structura circulară a benzenului într-o noapte de iarnă, când, în vis, i-a apărut un… șarpe care se zvârcolea înfricoșat. În furie, șarpele și-a mușcat coada. Șarpele s-a transformat imediat într-un inel…viitorul inel de benzen! În forma sa modern, vorbim despre un hexagon care conţine şase atomi de carbon cu legături duble alternante, înconjuraţi de atomi de hidrogen. Această structură îndeplineşte cerinţele de valenţă ale ambelor tipuri de atomi. Fiecare atom de carbon are patru legături, fiecare atom de hidrogen, una. Structura, ca şi multe dintre proprietăţile care rezultă din ea au fost confirmate în scurt timp.

Indiferent dacă povestea şerpilor care îşi prind coada – imagine care este şi un simbol în alchimie cunoscut sub numele de Ouroboros – este relatată fidel, în timp, importanţa structurii benzenului pentru dezvoltarea ulterioară a chimiei nu poate fi pusă la îndoială. Odată cu benzenul, ca şi cu alţi compuşi, formulele structurale au permis chimiştilor să reprezinte compuşii şi să prevadă formele şi variaţiile acestora.

O scriere interesantă a vremii a lui William H. Brock: „La fel cum, mai târziu, Picasso a transformat arta, permiţând privitorului să vadă înăuntrul lucrurilor şi dincolo de ele, în acelaşi fel, Kekule a schimbat chimia…Viitorul chimiei, ca şi al industriei, după 1865, l-a constituit, într-adevăr, chimia structurală bazată pe semnul hexagonal!”.

Alți înțelepți “visători”

Dmitri Mendeleev și tabelul periodic

Dmitri Mendeleev și-a dorit toată viața să organizeze cele 65 de elemente, cunoscute în perioada sa, sub forma unui tabel. S-a chinuit foarte mulți ani, dar niciodată nu a ajuns la un rezultat concludent. Până într-o noapte, când a visat…tabelul elementelor în detaliu. A doua zi a notat tot ceea ce a visat și astfel elementele au ajuns să fie organizate așa cum le cunoaștem în prezent.

Niels Bohr, modelul atomic

Niels Bohr a fost profesor de fizică și directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele. A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice și s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuțiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Invenţia sa are la bază tot un vis, în care i s-a arătat întreg modelul atomic.

Elias Howe și mașina de cusut

Elias Howe a visat într-o noapte cum trebuie să așeze piesele pentru a crea o mașină de cusut durabilă. Visul s-a dovedit a fi…perfect, pentru că mașina de cusut s-a schimbat în totalitate după acea noapte.

Albert Einstein, viteza luminii

Într-un interviu, Einstein susținea că întreaga sa carieră a fost un vis! Un vis în care un adolescent vedea fel de fel e formule matematice și teorii ale fizicii. Așa s-a întâmplat și în noaptea în care a visat cum se poate determina viteza luminii. A doua zi o nouă formulă era pregătită pentru a revoluția fizica cuantică.

Finalul unui astfel de material merită geniala scriere a lui Coșbuc…nu cerceta aceste legi, că ești nebun de le-nînțelegi… Vorbim, totuși, despre titani ai științei care au schimbat soarta unei lumi întregi, grație unor minți sclipitoare, atât în somn, cât și în realitate! Chapeau bas!