O retrospectivă a anului precedent, un an în care Aquatim și-a atins principalele ținte propuse, ne aduce în atenție cifre și date de bilanț relevante atât pentru reprezentanții societății timișene de apă, cât și pentru consumatori.
2019 a fost un an bun, afirmă directorul general al companiei, Ilie Vlaicu:„În ultimii ani am intrat într-o cadență în care ne merge bine, dar 2019 a fost un an de excepție, pentru ca ni s-a aprobat acel proiect pe care îl pregătim de câțiva ani, un proiect major, de 180 de milioane Euro. Din aceștia, 135 de milioane sunt bani nerambursabili. Aceasta este vestea bună pentru clienții noștri.”
Semnarea, în luna martie, la Timișoara, a contractului de finanțare pentru proiectul regional amintit, de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, a fost, într-adevăr, un pas important în realizarea programului de investiții propus. Acestea vizează introducerea și/sau modernizarea sistemelor de apă și canalizare în 88 de localități din județ, în următorii patru ani. Este, spune Ilie Vlaicu, unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din județul Timiș, la implementarea căruia angajații Aquatim își aduc aportul, cu profesionalism și dedicare. Cu finanțarea proiectului aprobată, Aquatim a trecut imediat la etapa următoare, de pregătire a licitațiilor pentru selecția firmelor ce vor realiza lucrările de investiții propuse. 30 de licitații internaționale vor fi finalizate în anul 2020.
51 de milioane de euro sunt alocate pentru Timișoara, unde programul prevede reabilitarea a 38 de kilometri de rețea de apă și 16 kilometri de rețea de canalizare, pe circa 50 de străzi, modernizarea stației de tratare a apei Bega, construirea unei linii de valorificare termică a nămolului la stația de epurare și implementarea unui sistem SCADA regional, de monitorizare și control automate a proceselor, de la distanță.
Din surse proprii, Aquatim a investit 7,96 milioane lei în modernizarea infrastructurii de apă (3,89 milioane lei) și canalizare (4,07 milioane lei) din Timișoara, pe străzile Mătăsarilor, Victor Gaga, Florin Medeleț, Caraș, Alexandra Indrieș, Popa Șapcă, Azaleelor, Sânzienelor, Anemonelor, Crăițelor, Orhideelor, J.J. Ehler, Anton Kathrein, Bela Lugoși, în Parcul Industrial Freidorf, Nera, B.P. Hașdeu, Circumvalațiunii, Dunărea, Bachus, Corina Irineu, Prof. Alexandru Cișman, Aurora, Teiului. Lucrările au acoperit reabilitări și extinderi pentru circa 5 km de rețea de apă și 2 km de rețea de canalizare. Tot în programul 2019 de investiții din fonduri proprii a făcut parte și soluția de preluare și acumulare a apelor pluviale, pe strada Emile Zola, un punct vulnerabil al rețelei de canalizare la ploi intense, retehnologizarea stației de pompare ape uzate de pe strada Torac și reabilitarea sifonului deversor colector sud de pe strada Baba Novac.
Probabil cea mai bună veste pentru clienții Aquatim este că tarifele nu vor crește în anul 2020. Prețul apei în Timișoara, de 3,80 lei/mc, este printre cele mai mici din țară. Strategia Aquatim, de atragere a unor finanțări nerambursabile pentru programe ample de investiții și-a dovedit eficiența, păstrând tarifele în zona de suportabilitate și îmbunătățind serviciile.„Calitatea serviciilor se menține cu bani, dar noi am investit din granturi, iar impactul asupra tarifului a fost redus. E aproape ca acasă, trebuie să investim și trebuie să o facem la momentul potrivit”, a explicat Ilie Vlaicu.
Un proiect important demarat în anul 2019 va fi finalizat în acest an. Este vorba de un nou spațiu dedicat clienților, în Timișoara, pe strada Enric Baader. „Spre îmbunătățirea relațiilor cu clienții țintim și prin implementarea unui call center profesionist, care să preia și să gestioneze sesizările clienților din întregul județ.”, a mai precizat Ilie Vlaicu.
Foto: pixabay.com