Grecia este, astăzi, 25 martie, în sărbătoare națională, de ziua ei, Ziua Independenței mai precis.
Grecia este țara pe care atâția o iubim, ne-o reamintim în detalii estivale unice, îi ducem dorul…acum, dar știm sigur că o vom revedea după ce tot răul va fi trecut și uitat.
Grecia este locul apelor curate și neatinse sau prea puțin atinse de urâțenia poluării, al supremației naturii asupra omului – raport inversat, din păcate, de prea mulți ani, ca dovadă și acest prezent amenințător – oaza aceea alb-albastră care a fascinat și fascinează o lume întreagă.
În mod normal, astăzi, de ziua lor, grecii ar fi invadat străzile Atenei și ale marilor orașe, în parade și festivități impresionante, cu atât mai mult cu cât, ortodocși fiind, ar fi marcat și Buna Vestire.
Ziua națională a Greciei comemorează momentul în care țara și-a câștigat independența față Imperiul Otoman, în anul 1829. Războiul de Independență din Grecia a început în 1821 și a durat până în 1828.
De mai bine de 4000 de ani, grecii, numiti inițial eleni, au fost și sunt renumiti pentru curaj, înțelepciune și cunoștinte desăvârșite în diverse domenii. Au creat cultură, au făcut politică inteligentă, au stat verticali în fața amenințărilor. Figurile emblematice ale Greciei sunt remarcabile: Socrate, Platon, Aristotel, Homer sau Alexandru cel Mare.
Deși au fost controlați de turci, grecii si-au menținut limba și identitatea națională, fiind, așa cum i-au definit istoricii, mândri nativ.
Pe 25 martie 1821, un episcop ortodox cunoscut sub numele de Germanos din Patras a arborat un steac grecesc pe Mănăstirea Agia Laura în Peloponez, declanșând un nou război cu Impreiul Otoman. A rămas celebru strigătul de luptă elen: “Eleftheria i Thanatos!”, adică “Libertate sau moarte!”.
La mulți ani Greciei și poporului său, într-o zi de vestire, sperăm cu toții, a binelui!