În fiecare an, milioane de tone de plastic ajung în oceane. Multe dintre aceste deșeuri sfârșesc în așa numitele insule de gunoaie formate în larg cu ajutorul curenților. Proiectul The Ocean Cleanup, despre care am mai scris în cadrul Aquaștirilor, își propune să înlăture aproximativ 90% din aceste deșeuri în următorii ani, înainte de a fi prea târziu pentru ecosistemele marine și înainte ca răul produs de plasticul din ape să devină iremediabil.

Observând că o mare parte din deșeurile din oceane sunt aduse de râuri, specialiștii antrenați în acest proiect ambițios au dezvoltat soluții și pentru interceptarea eficientă a plasticului din râuri, înainte ca acesta să ajungă în ocean. S-au amplasat echipamente de preluare a deșeurilor în 1000 de locații din întreaga lume și se dorește ca, în termen de 5 ani, această metodă să ducă la scăderea cu 80% a cantității de plastic care ajunge în oceane. Însă, așa cum au remarcat cei implicați în acțiune, plasticul reprezintă doar o parte din deșeurile „pescuite” din râuri.

Dacă echipamentele instalate în oceane adună pe lângă plastic în general năvoade de pescuit și frânghii folosite de pescari, în râuri situația este foarte diferită. Râurile aduc cu ele lemne, vegetație, mâncare stricată, animale moarte și o plantă extrem de invazivă și dăunătoare – zambila de apă, care „sufocă” vegetația acvatică și afectează ecosistemele din râuri.

Spre surprinderea specialiștilor, alături de deșeurile mai sus menționate, echipamentele amplasate pe râuri mai „culeg” și alte obiecte, pe care nu te-ai aștepta să le vezi în apă, ca de exemplu mobilă, saltele, scutece și ursuleți de pluș, frigidere și cauciucuri de mașini. La toate cele de mai sus se adaugă, evident, omniprezentul plastic, în toate formele lui: pet-uri, farfurii, tacâmuri, pahare, jucării etc…

Mai mult, în unele locații unde sunt amplasați interceptorii, nu există stații de epurare, iar apa uzată ajunge direct în râuri, ceea ce îngreunează activitatea echipamentelor de colectare a deșeurilor.

În unele orașe, de exemplu Santo Domingo, Republica Dominicană, nu există locații viabile pentru depozitarea deșeurilor extrase din râuri, așadar acolo lucrurile vor evolua treptat, mai întâi prin extragerea și studierea deșeurilor aduse de râu, apoi, cu ajutorul autorităților, se va implementa un sistem eficient de sortare și reciclare a materialelor.

Prin folosirea tehnologiilor inovatoare, sperăm ca astfel de programe de ecologizare a apelor să ajute la reducerea cantităților uriașe de deșeuri care ne distrug cea mai importantă resursă necesară pentru supraviețuirea noastră ca specie. Pe lângă aceste programe însă, noi trebuie să acționăm la nivel individual pentru a opri poluarea apelor. Să fim atenți și conștienți că albiile râurilor nu sunt coșuri de gunoi și că deșeurile pe care le aruncăm noi acum în mod neglijent, se pot întoarce (și se vor întoarce) împotriva noastră în modul cel mai propriu – în paharul cu apă.