Hidrokinetoterapia este o metodă de recuperare medicală care presupune realizarea de exerciții în apă. Metoda are succes și rezultate vizibile, fiind utilizată într-o gamă extinsă de afecțiuni.

Faptul că exercițiile sunt efectuate în apă contribuie la o mai bună mobilitate a celui care le execută. Se știe că, în apă, corpul uman este mai ușor, ceea ce face ca și mișcările de gimnastică să fie mai facil efectuate de către pacient. Articulațiile devin mai puțin solicitate, astfel că procedura este una plăcută, fără eforturi mari sau dureroase.

Gimnastica în apă este recomandată pacienţilor cu probleme la nivelul aparatului locomotor, sportivilor, pasionaţilor de fitness, deopotrivă tineri sau vârstnici. Exerciţiile se efectuează în apă de adâncime medie, deci nu este necesar să ştiti să înotaţi.

Metoda se recomandă în tulburări de statică ale coloanei vertebrale și ale membrelor inferioare, displazie de şold congenital, diverse afecţiuni ortopedice (sechele posttraumatice, fracturi, traumatisme, entorse), tulburări de circulaţie periferică, osteoporoză, tulburări de somn, combaterea stresului, reumatologie.

Hidrokinetoterapia poate fi benefică și pentru persoanele care se luptă cu obezitatea, exercitiile ducând la îmbunătățirea tonusului muscular și a mobilității.

Durata unei ședințe este cuprinsă între 15 minute și o oră, iar exercitiile care se efectuează sunt de mai multe tipuri, incluzând și obiecte auxiliare.

Contraindicațiile utilizării acestei metode vizează persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale pielii, stări febrile, răni sau bronșite.

Apa din bazinele medicale destinate hidrokinetoterapiei se dezinfectează printr-un procedeu de electroliză continuă, ceea ce înseamnă că eliberarea clorului se face într-un mod cât mai natural.

Odată trecut pericolul pandemiei, după ce lumea va reintra încet dar sigur în normalitate, hidrokinetoterapia va fi, din nou, de mare ajutor celor care au experimentat-o și i-au simțit efectele. Părerile acestora sunt unanim pozitive și optimiste. Onor apei, sănătatea triumfă!