În Deșertul Atacama din Chile se află o construcție inedită și impresionantă prin execuție și simbolistică. Se numește „Mâna Deșertului’’și este construită în cel mai arid deșert din lume, exceptându-le pe cele din zonele polare. Priveliștea poate fi asemănată cu suprafața planetei Marte. Inedit este faptul că locul a fost folosit chiar de către oamenii NASA pentru a testa mașinile concepute special pentru a cerceta, în perspectivă, suprafața planetei…Marte.

Zona este vizitată și de surferii care vor să încerce un „alt tip de valuri” – dunele de nisip, iar seara este o atracție pentru astronomii care vor să analizeze constelațiile.

Opera de artă este situată la 75 de kilometri de orașul Antofagasta, pe autostrada Panamericană. Este construită la o altitudine de 1.100 de metri deasupra nivelului mării. Fascinant este că, de-a lungul călătoriei prin deșert, vizitatorii pot confunda sculptura cu un miraj. Mâna care iese din nisip, având o formă ce dă impresia că cere ajutor, este, însă, reală și incredibil de uimitoare.

Potrivit presei, „Mâna Deșertului” a fost realizată în anul 1992 de către sculptorul chilian Mario Irarrázabal, câștigătorul a numeroase premii. Sculptura este din beton și fier.

Sculptorul a studiat în Statele Unite, s-a întors ulterior în Chile și și-a dedicat viața artei. Când a fost rugat de cetățeni să creeze un monument pentru Atacama, a decis să le ofere „Mâna Deșertului”.

Monumentul înalt de 11 metri pare a fi un element SF. În fapt, tot aranjamentul naturii, în acel loc, așa pare. Construcția este considerată a fi un simbol al ideilor contrastante care arată cât de mici și neajutorați sunt oamenii. Irarrazabal a folosit înfățișarea umană pentru a exprima emoții precum singurătate, suferință, încercare. Aceasta arată ca și cum o mână a unui om uriaș a fost îngropată în urma unei furtuni de nisip.

DCF 1.0

Este o adevărată atracție turistică, mulți ghizi turistici incluzând-o în traseul lor.

„Este un reper important pentru vizitatorii noștri, mai ales pentru cei care aleg să călătorească prin America Latină și nu doar din punct de vedere cultural, ci și vizual”, susține managerul unei agenții de turism locale.

„Mâna” are pereche!

Mario Irarrázabal a construit o sculptură aproape similară, deși mai mică, în Uruguay. Această lucrare este numită de localnici „Mâna” sau „Monumentul celor smulși”. Situată în Punta del Este, în apropiere de Marea Atlanticului, mâna lui Irarrazabal pare că se ridică din nisipul de pe plajă.

Unicitatea acestor construcții impresionante constă în faptul că în lume există… doar ele două. În plus, locația din deșert a celei prezentate este indescriptibilă și, din nou, unică. Sculptura se califică cu siguranță ca o minune a lumii, spun specialiștii.