Cea mai populară și cel mai bine vândută băutură răcoritoare din lume a fost inventată de către John Pemberton, american cu o poveste de viață inedită și incredibilă.

Născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831, tânărul a absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 și-a primit licența farmaceutică.

În Războiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care făcea parte din Armata Confederată (sudistă), fiind rănit în Bătălia de la Columbus. Pentru a-și calma durerile crâncene, a început să ia morfină, devenind în scurt timp, dependent.

Practic, atunci și așa s-a născut Coca-Cola: ca urmare a eforturilor lui John Pemberton de a scăpa de această depenedență de morfină!

Rețeta siropului de succes? Americanul a început să facă experiențe cu coca, planta din care s-a obținut cocaina mai târziu, pe baza diverselor combinații cu diverse ingrediente. În cele din urmă, a amestecat extractul de coca cu nuci kola, creând astfel siropul pentru Coca-Cola. Când a gustat din noua sa rețetă, Pemberton a fost convins că va avea mare succes. Și nu s-a înșelat!

A umplut un borcan cu sirop, l-a dus la farmacia din apropiere pentru a oferi niște mostre și clienții au fost câștigați instantaneu.

Inițial, amestecul a fost scos pe piață drept „tonic pentru creier”, cu valoare medicinală. Apoi, când a ajuns pe piață la prețul de 5 cenți paharul, amestecul a fost vândut pur și simplu ca băutură răcoritoare.

Cât despre denumire, ea a fost inventată de către Frank Mason Robinson, un pionier în domeniul marketingului și publicității. Numele combină principalele două ingrediente ale produsului, a făcut și face istorie!

Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa.

De altfel, Pemberton este și autorul primei reclame la Coca-Cola, pe care a publicat-o la 29 mai în acelaşi an, în “Atlanta Journal”.

În august 1888, John Pemberton a murit de cancer la stomac. Între timp, compania Coca-Cola s-a transformat în corporația Coca-Cola, devenind cel mai mare producător și comerciant de băuturi răcoritoare din lume.