Lipsa facilităților de spălare a mâinilor cu săpun expune milioane de persoane unui risc crescut de contractare a COVID-19, în noua ecuație planetară prezentă.

Aspect crucial în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19, dar neîndeplinit nici până în prezent, odată ce milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, potrivit UNICEF.

„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, susține Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă.

„Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi. Trebuie să acționăm fără răgaz pentru a ne asigura că spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”, a mai adăugat oficialul UNICEF.

Poza momentului este periculoasă:

  • La nivel mondial, doar 3 din 5 oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor.
  • 40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • Aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispun acasă de condiții minime pentru spălatul mâinilor.
  • 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de copii de vârstă școlară.
  • În țările cele mai puțin dezvoltate, 7 din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun.
  • În cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus: 2 din 3 persoane – 1 miliard de oameni în total – nu au acasă condiții minime pentru spălarea mâinilor cu apă și săpun. Aproximativ jumătate sunt copii. În debutul pandemiei, 3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală, jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă și peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate.
  • În Africa Subsahariană, 63% din populația urbană, adică 258 de milioane de oameni, nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproximativ 47% dintre sud-africanii care trăiesc la oraș, adică 18 milioane de persoane, nu dispun acasă de instalațiile necesare spălării mâinilor, pe când probabilitatea de a avea acces la dotări ce permit spălatul mâinilor este aproape de 12 ori mai mare în cazul locuitorilor celor mai bogați din mediul urban.
  • În Asia Centrală și de Sud, 22% din populația urbană, adică 153 de milioane de persoane nu au posibilitatea de a se spăla pe mâini. Aproape 50% din populația urbană a Bangladeshului, de exemplu, mai precis 29 de milioane de oameni, și 20% dintre indienii care trăiesc în mediul urban, adică 91 de milioane de oameni, nu au acasă condiții pentru spălarea mâinilor.
  • În Asia de Est, 28% dintre indonezienii din mediul urban, mai precis 41 de milioane de oameni, și 15% dintre filipinezii care locuiesc la oraș, adică 7 milioane de persoane, nu au condiții pentru spălarea mâinilor acasă.