Apa este esențială nu numai vieții, ci și stării de bine. Efectele benefice ale unei hidratări adecvate au fost demonstrate de numeroase studii, la care se adaugă un sondaj de opinie comandat recent de producătorul de electrocasnice Bosch.
Odată cu lansarea unei noi linii de combine frigorifice pe piața din SUA, cei de la Bosch au vrut să analizeze mai îndeaproape rolul pe care îl joacă apa, gheața și hidratarea în viața de zi cu zi. La studiul realizat de OnePoll au participat 2.000 de americani, iar rezultatele acestuia confirmă ce știm deja, cu toții: consumul de apă ne face să ne simțim bine! În plus, se pare că, cel puțin pentru consumatorii americani, cheia pentru a bea mai multă apă, așadar pentru a te simți mai fericit, ar putea fi gheața.
Sondajul a comparat răspunsurile persoanelor care beau șase sau mai multe pahare de apă pe zi cu ale celor care beau mai puțin de unul. Numărul respondenților din prima categorie care s-au declarat fericiți a fost de trei ori mai mare decât al celor din categoria „deshidrataților”, iar raportul dintre personale care au declarat că se simt optimiste a fost de 4 la 1 în favoarea băutorilor de multă apă.
Hidratarea are un impact direct asupra stării fizice generale, mai este una din concluziile studiului. Persoanele care beau șase sau mai multe pahare pe zi se trezesc epuizate de mai puține ori pe săptămână (2,59) decât cei care beau mai puțin de un pahar (3,14). Practic, a bea suficientă apă este cea mai simplă metodă de a ne simți în formă, plini de energie și pregătiți să vedem… jumătatea plină a paharului. Așadar, dacă nu beți în mod regulat apă în fiecare zi, este momentul să începeți!
În ce privește obsesia Americii pentru gheață, sondajul este edificator: peste jumătate dintre respondenți (56%) au spus că beau apă doar dacă este rece și 53% au spus că neavând gheață disponibilă, pur și simplu vor bea mai puțină apă. Studiul a mai relevat că un american consumă într-o lună până la 116 pahare de gheață, adică circa 16 kilograme. Se pare că preferința pentru băuturile reci nu este legată strict de temperatură. 54% dintre cei intervievați au dezvăluit că pentru ei sunt importante și sunetul produs de gheață, textura sa și cum arată într-un pahar.
Ce se întâmplă în corpul nostru când bem apă?
S-ar putea spune că un astfel de studiu nu este destul de elaborat pentru a demonstra fără tăgadă legătura dintre hidratare și fericire. În fond, oamenii au fost întrebați dacă beau apă și dacă sunt optimiști, nu dacă apa potabilă i-a făcut optimiști. Că apa joacă un rol esențial în multiplele procese din corpul nostru nu pune, însă, nimeni la îndoială, iar numeroasele cercetări medicale pe acestă temă dezvăluie un tablou complex și spectaculos.
Cunoaștem cu toții senzația aceea minunată de potolire a setei. În realitate, este nevoie de ceva timp pentru ca apa tocmai înghițită să ajungă la celulele și organele ce au nevoie de ea. Ușurarea pe care o simțim se numește reflex anticipativ. Un studiu publicat în revista Nature a arătat că și pericolul deshidratării este anticipat de către corpul nostru, care ne va motiva, prin senzația de sete, să bem înainte ca celulele noastre să-și golească „rezervoarele” de apă.
Nu în ultimul rând, creierul este 80% apă, deci echilbrul de fluide este decisiv în exersarea capacităților noastre cognitive. Potrivit unui articol din ACSM’s Health & Fitness Journal, chiar și o deshidratare ușoară, adică o pierdere de unul până la două procente din întreaga cantitate de apă din corp poate duce la scăderea capacitățiii cognitive. Să bem deci, apă, pentru memorie și creativitate!
Foto: Theo Crazzolara, Ice Lemon, flickr.com; Andy Rogers, Water Splash, flickr.com