După fiecare ploaie torențială și inundație, râurile din țara noastră colectează mii și milioane de PET-uri. Aceeași situație se întâlnește și la stația de epurare a Aquatim, ale cărei filtre sunt asaltate de tone de ambalaje aruncate la întâmplare și ajunse în canalizare. În curând, însă, această formă gravă de poluare a mediului ar putea deveni istorie.

De la 1 ianuarie 2021, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare taxa pe plastic. Obiectivele UE de reciclare pentru 2025 sunt o provocare pentru multe state membre, iar România reciclează în prezent doar aproximativ 14% din deșeurile pe care le produce. Începând însă cu ianuarie 2021, țara noastră e nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Mai exact, 0,8 euro pentru fiecare kilogram de ambalaje din plastic nereciclate.

De aceea, Ministerul Mediului pregătește implementarea unui sistem de tip garanție-returnare (DRS), iar taxa ar putea să fie stabilită la 50 de bani/ ambalaj. Practic, românii vor plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj de apă, băuturi răcoritoare și alcoolice cumpărate din magazine. Banii reprezintă garanția pe care comercianții o vor reține de la clienți pentru fiecare PET, sticlă sau doză de aluminiu, iar consumatorii își vor putea recupera banii de la orice magazin din țară după returnarea ambalajului. În Germania, unde sistemul de garanție-depozit a fost contestat la început, procentul de reciclare a PET-urilor a ajuns în prezent la 98%!