Competiția națională de robotică Exo-RO, organizată de Agenția Spațială Română și ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, revine la Timișoara, pentru o nouă ediție. Centrul educațional Aquapic, de la fosta Uzină de Apă Industrială de pe strada Frederic Mistral, va găzdui, între 9 și 14 martie, finala Exo-RO.

Ediția Exo-RO 2021 este organizată după modelul de tip hibrid, prin combinarea activității desfășurate în școală cu învățarea de la distanță. Opt echipe de tineri pasionați de robotică, elevi la licee din București, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Gura Humorului, Oradea, Arad și Constanța, au fost deja selectate pentru concurs, în urma propunerilor trimise. Tinerii vor proiecta și construi rovere, vehicule teleghidate de explorare, mult mai mici decât prototipurile reale, dar perfect funcționale.

Cu ajutorul vehiculelor robotizate ce vor „ateriza” pe planeta Aquapic, concurenții Exo-RO au de îndeplinit două misiuni științifice, una impusă și una la alegerea echipei. Detalii ne dă Cristina Stancu, co-manager ESERO România: „Misiunea științifică de bază constă în recuperarea unui mic obiect, de maxim 50 de grame, cu un braț robotic, navigarea cu ajutorul instrumentelor de la bord prin internet și colectarea datelor atmosferice: presiune și temperatură. Mai avem și o misiune secundară, tot obligatorie, dar care constă într-o probă la alegere: fie colectarea de alte eşantioane, fie măsurarea altor parametri locali, cum ar fi compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, concentrația de gaze, pH, radiaţii, etc. toate acestea cu scopul de a determina dacă mediul explorat poate susține viața pentru specia umană sau dacă există forme de viață locală.”.

Planeta Aquapic va fi, așadar, scena unor aventuroase și cât se poate de serioase misiuni științifice, conduse de către tinerii exploratori din fața laptopului, de la zeci până la sute de kilometri distanță. Exo-RO le dă participanților ocazia să ia parte la toate fazele unui proiect de robotică spațială, de la alegerea obiectivelor, proiectare și construcție, până la testarea finală, pe teren. „Concurenții noștri se vor familiariza cu metodologia de cercetare ştiinţifică, îşi vor însuşi concepte noi, vor aprofunda sau consolida cunoştinţe de tehnologie şi programare, vor învăţa importanța coordonării şi a lucrului în echipă şi, nu în ultimul rând, îşi vor îmbunătăți abilitățile de comunicare, etapa finală a concursului desfășurându-se în engleză.”, mai precizează Cristina Stancu.
Ediția a patra Exo-RO revine la Timișoara, în același loc unde s-a desfășurat ediția precedentă, în anul 2018. Exploratorii de atunci au descoperit, cu entuziasm și încîntare, nu numai o planetă pe nume Aquapic, ci și echipamentele robotice folosite la testarea apei, în laboratorul Aquatim și vechea Uzină de Apă Industrială, o frumoasă clădire de patrimoniu, inclusă în Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, sub patronaj UNESCO.

În așteptarea competiției din martie, nu mai rămâne decât să le urăm succes și spor la treabă echipelor ce vor lua startul: Rover the Hills (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București), Sentinel (Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, Râmnicu Vâlcea), Miko (Liceul Szekely Miko, Sf. Gheorghe), GRASP (Colegiul Național Alexandru cel Bun, Gura Humorului), MaxiTehnicus (Colegiul Național Andrei Șaguna, Brașov), Space Robotics (Coder Dojo Oradea), Helios (Liceul de Arte Sabin Drăgoi, Arad) și Black Sea Rov (Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța).