Biblioteca Județeană Timiș a organizat, miercuri, 26 mai, un nou eveniment cultural de lectură publică în aer liber, numit Fila pandemiei, la care Aquatim participă an de an, cu cea mai mare deschidere.

Am citit și noi știri despre epidemiile de ciumă sau gripă spaniolă din presa vremii, alături de medici si pacienți vindecați de COVID 19.

Preț de o oră, timișoreni care au fost infectați cu coronavirus, medicii care i-au vindecat, reprezentanți ai diferitelor instituții din oraș sau elevi de la școlile din Timișoara au ocupat amfiteatrul din Piața Libertății pentru a răsfoi, așadar, “fila pandemiei”.

S-au citit public articole de ziar din perioada epidemiei de ciumă, din secolul al XVIII-lea, de la Timișoara, sau din timpul gripei spaniole, la începutul secolului XX, scoase din arhivele bibliotecii. În texte, erau amintite personalități ale orașului care s-au infectat sau au murit din cauza bolii, modul în care au evoluat molimele, tratamentele aplicate.

Printre cei care au lecturat textele puse la dispoziție de Biblioteca Județeană Timiș s-au aflat medicul Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș, medicul Dorel Săndesc, vicepreședinte al Societății de ATI din România, Viorel Coifan, consilier personal al președintelul Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, dar și pacienți care s-au vindecat de COVID-19.

„E vorba despre actualitatea perenă, dacă vreți, a trecutului, a presei, a știrilor, a dezbaterii, deci de valoarea istorică a fondului de presă, de periodice, a Bibliotecii Județene Sorin Titel, de ceea ce nu expiră atunci când o știre moare. Chiar dacă nu are neapărat o valoare de informare foarte pronunțată, directă, în planul actualității, pentru că ce e val ca valul trece, sperăm că asta va fi valabil și pentru COVID. Ea rămâne ca informație istorică”, a declarat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș.