Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată (lucru datorat solului vulcanic depus în timp) şi singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o îndoială, data exactă la care s-a format: 27 mai 1875, când a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică de natură carsto-salină.

Este situat în stațiunea Sovata, județul Mureș, regăsindu-se pe lista monumentelor naturale ale României. Lacul Ursu este unic în Europa pentru proprietățile sale terapeutice, recunoscut ca cel mai mare lac helioterm din lume. Natura a creat acest lac asemenea unei piei de urs, iar omul l-a denumit Lacul Ursu!

Apa lacului este miraculoasă, fiind recomandată pentru tratarea diferitelor afecțiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este și el folosit în diverse tratamente. Datorită solului vulcanic este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată.

Are o suprafață de 40.235 metri pătrați, o adâncime de 18,10 metri, salinititate de   250 g/l, la o altitudine de 502 metri.

Ce înseamnă fenomenul de heliotermie? Ne explică un specialist din zonă:

“Având o greutate mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura până la mijlocul sezonului de vară”.

Biodiversitatea Lacului Ursu este, de asemenea, extraordinară. Masivul de sare din apropierea lacului este acoperit cu un strat argilos unde cresc stejari, fagi, frasini, paltini de munte, molizi, pini și chiar cireși sălbatici sau aluni.

Crinul de pădure înfrumusețează peisajul alături de celelalte flori, precum papucul doamnei, coada-calului, ghiocelul, ciuboțica cucului, păpădia sau codița șoricelului.

Fauna rezervației este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile și pești. Multe dintre ele sunt protejate, spre exemplu ursul brun, cerbul, capra neagră, căprioara, mistrețul, lupul cenușiu, vulpea, păstravul de munte.

Atracțiile turistice ale zonei sunt destule: Muntele de sare, care se întinde până în Sovata, Lacul Roșu (cel mai mare lac natural montan din România, cu ape în culori nemaîntâlnite, predominant roșiatice), Lacul Verde (lac de apă dulce, bogat în vegetație), Lacul Negru (vestit pentru nămolul terapeutic, folosit în diferite tratamente), Salina Praid (una dintre cele mai mari mine de sare atât din România, cât și din Europa).

După aproape 500 de zile de pandemie, Lacul Ursu își așteaptă vizitatorii cu o apă perfectă: 28 de grade Celsius la suprafaţă şi 39 de grade Celsius, la o adâncime de 1,5 metri.

Poate vă slujește, dragi cititori, în întocmirea listei de vacanță. Sună mai mult decât interesant!