Dunărea este celebrată la sfârșitul lunii iunie, mai precis pe data de 29, în 14 țări din bazinul său. Bătrânul fluviu, al doilea din Europa ca lungime după Volga, are un bazin de peste 800 de mii de kilometri pătrați, străbate zece țări, primește apa afluenților din alte nouă țări și leagă astfel 83 de milioane de oameni. În drumul său spre Marea Neagră, lung de aproape 3000 de kilometri, Dunărea poartă poveștile și aminitirile multor neamuri, trecând prin Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Ziua Dunării este un moment dedicat (re)descoperirii acestui fluviu încărcat de istorie. Pentru că iubim apa și dorim ca și cei mici să cunoască cât mai multe despre fluviul ce ne străbate țara, am organizat împreună cu Apele Române Banat și Fundația Aquatim o acțiune în aer liber, cu un grup de elevi de la Re-Creație After School Moșnița Nouă. Circa 20 de elevi din ciclul primar au participat la jocul interactiv cu întrebări și răspunsuri dedicat Dunării. Echipele Gupi și Xifo, formare ad-hoc, au învățat așadar, împreună, jucându-se, un pic de geografie și științele naturii. Micii noștri vizitatori au aflat ce înseamnă un fluviu, o deltă, pe unde intră Dunărea în România, care sunt vecinii noștri și capitatele lor dunărene și au descoperit e copaci cresc în pădurile de luncă, care este cel mai mare pește din Dunăre și cea mai mare pasăre din Deltă.
Multitudinea de specii de păsări și pești fac din Delta Dunării o rezervație a biosferei. Despre sturioni, pelicani, dar și mărunțeii scorobeți am povestit împreună cu Liana Belea, profesor coordonator al Cercului de Acvaristică de la Palatul Copiilor din Timișoara. „Avem activități practice la cercul nostru, am învățat cum să amenajăm un acvariu și despre speciile de pești cu care îl putem popula. Cum pentru copii este întotdeauna e o mare bucurie să participe la activități în aer liber, a fost extraordinar să învețe despre Dunăre în acest mod, jucându-se, dar și întrecându-se în cunoștințe.”, a declarat Liana Belea. Ne-am despărțit de prietenii noștri de la Re-Creație după marea… stropeală din zona de joacă cu cișmele, cu promisiunea că vor reveni în vacanță, pentru a descoperi și alte programe educaționale din oferta Aquapic.