Circulația Oceanului Atlantic stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa. Ea este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință din întreaga lume.

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o creștere a numărului de valuri de caniculă și a perioadelor de secetă în general în Europa.

AMOC este, practic, o bandă rulantă a patru dintre cele cinci oceane de pe Glob. Acest șir de curenți calzi și reci se transferă între oceane, folosindu-se de diferențele de temperatură și salinitate ce determină densitatea apei.

Specialiștii estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic în care sistemul devine… ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai puțin intens ar ridica, spre exemplu, nivelul mării pe coasta americană de la Atlantic, cu consecințe dezastruoase.

AMOC este unul dintre cele mai mari sisteme de curenți oceanici ce transportă apă caldă de la suprafața Golfului Mexic către nordul Atlanticului, unde se răcește și devine mai sărată, scufundându-se la nord de Irlanda, proces care în schimb trage mai multă apă caldă din Caraibe. Această circulație este însoțită de curenți de aer care ajută la formarea fenomenelor meteo temperate și care transportă multă umiditate în Irlanda, Marea Britanie și alte părți din Vestul Europei.

Cele mai recente studii arată că marele sistem de curenți oceanici (care include și Curentul Golfului) își pierde stabilitatea, apropiindu-se potențial de un punct de colaps cu efecte de impact negativ asupra întregii planete. Cauza acestei tendințe este complexă, dar toți factorii majori sunt în mod clar legați de un singur lucru: schimbările climatice cauzate de om.

În revista Nature Climate Change, apare studiul lui Niklas Boers de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, Freie Universität Berlin, în comun cu Universitatea Exeter. Acesta examinează starea circulației AMOC și vine cu noi dovezi că ea suferă o încetinire îngrijorătoare cauzată de pierderea stabilității.

AMOC ar putea fi comparat cu vena jugulară a Pământului. Curentul oceanic din Atlantic transportă apă caldă de la tropice spre nord, la suprafața oceanului, și apă rece spre sud, la fundul oceanului. Un braț al acestui curent este Gulf Stream, care joacă un rol important în climatul mai multor regiuni. Stabilitatea AMOC a scăzut semnificativ în ultimele decenii, sugerează analiza Boers, ceea ce poate fi oricum, doar de bun augur nu.

Absolut toți factorii care au generat deteriorarea Curentului Golfului sunt…umani, inclusiv fluxul de apă dulce din topirea stratului de gheață din Groenlanda, topirea gheții sau scurgerea marilor râuri.

Potrivit acestui studiu recent, impactul unui posibil colaps este greu de determinat, dar este clar că AMOC influențează direct clima pe o mare parte a coastei de est a Americii de Nord și a Europei de Vest. Deși Marea Britanie se află la aceeași distanță de ecuator ca regiunile reci ale Canadei, aceasta are un climat mult mai blând datorită faptului că AMOC aduce apă caldă spre nord din Golful Mexicului. Cu un AMOC mai slab, Marea Britanie și alte părți din vestul Europei vor trece la un climat mai rece.

Există și o veste bună în toată această poveste amenințătoare: nu toți oamenii de știință sunt de acord cu concluziile fataliste ale lui Boers, cum ar fi Susan Lozier, oceanograf și decan al Colegiului de Științe Georgia Tech. Ea a declarat că cercetarea este „interesantă”, dar a considerat că este încă incert dacă circulația în AMOC este cu siguranță încetinită din cauza acestei instabilități, conform publicației IFLScience.

Ce este cert? Faptul că nici clima, nici curenții, nici însăși natura nu prea mai au răbdare cu noi, odată ce noi ne-am grăbit să îi/o distrugem, încet, sec și sigur.