Un gheţar care se topeşte rapid, aflat în Antarctica, a fost denumit „Glasgow”, după oraşul scoţian care găzduieşte, începând de săptămâna trecută, Conferinţa ONU privind schimbările climatice, COP26, într-un efort de a atrage atenţia asupra încălzirii globale.

Summitul de la Glasgow se desfășoară între 1 și 12 noiembrie, sub președinția Marii Britanii și ar putea aduce schimbări majore viața de zi cu zi a oamenilor de pe întreaga planetă.

COP este acronimul de “Conference of Parts – Conferința Părților”, se desfășoară anual, din 1995, sub egida ONU și anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 26, de aici și titulatura de COP26.

Planeta se încălzește din cauza emisiilor de combustibili fosili cauzate de oameni. Evenimentele meteorologice extreme legate de schimbările climatice – inclusiv valuri de căldură, inundații și incendii de pădure – se intensifică, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald din istorie, astfel că guvernele sunt maim ult decât de acord că este nevoie de acțiuni colective urgente.

Pentru această conferință, 200 de țări sunt solicitate să își prezinte planurile de reducere a emisiilor până în 2030.

Revenind la ghețarii avertizori, câţiva alţii au fost, de asemenea, denumiţi după oraşe care au găzduit importante summituri dedicate climei: unul dintre aceştia a primit numele de „Geneva”, după locul primei conferinţe internaţionale privind clima, din anul 1979, în timp ce un altul a fost denumit „Berlin”, după oraşul care a găzduit prima Conferinţă a Părţilor (COP), în 1995.

„Numind acest strălucitor uriaş al naturii după oraşul unde omenirea se va aduna pentru a lupta pentru viitorul planetei, vom avea o amintire vie pentru ceea ce ne luptăm să păstrăm”, este declarația premierului britanic Boris Johnson, legată de “Glasgow”, ghețarul care se înscrie, chiar acum, în șirul celor care strigă după o salvare imediată a planetei.

„Ştim că, dacă vom continua pe calea actuală în ceea ce priveşte emisiile, ne îndreptăm spre o încălzire globală de +2,7 grade Celsius (până la sfârşitul secolului)”, a declarat recent Heather Selley, cercetător la Universitatea din Leeds, cea care monitorizează gheţarii prin satelit.

Potrivit acesteia, COP26 este crucial pentru a contracara un astfel de scenariu, pentru a preveni „o spirală descendentă, cu o continuă dependenţă de combustibilii fosili şi o pompare de gaze cu efect de seră în atmosferă”.

Conform descoperirilor sale, gheţarii de-a lungul coastei Getz din vestul Antarcticii au pierdut în total 315 miliarde de tone de gheaţă în ultimii 25 de ani, echivalentul a 126 milioane de bazine de înot olimpice!

Gheţarul „Glasgow” are 104 kilometri lungime şi, cu o suprafaţă de 2.630 de kilometri pătraţi, este de aproximativ 15 ori mai mare decât oraşul scoţian.

Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depăşind uşor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunţat oamenii de ştiinţă din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene.

Conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), media temperaturii la suprafaţa solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date.