Pe 17 noiembrie 1869, a fost inaugurat impresionantul Canal Suez. Calea navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană cu Marea Roșie, a fost construită timp de zece ani.

Canalul Suez se află la vest de Peninsula Sinai, are 193 km lungime și doar 300 de metri, în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Marea Mediterană) și Suez (Marea Roșie).

Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de momentul 17 noiembrie 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ.

Canalul este format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie.

A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat cu mare fast.

Canalul Suez este mărginit de Port Said și Golful Suez, măsoară 163 km lungime și 300 m lățime în cel mai îngust loc, nu are ecluze și permite trecerea navelor cu deplasament de până la 150.000 de tone.

Pe aici, pot trece nave cu până la 16 m pescaj, dar și superpetroliere. Canalul deține o singură bandă de navigație, cu mai multe locuri de depășire. De obicei, trei convoaie tranzitează canalul zilnic, două către sud și unul către nord. Trecerea durează între 11 și 16 ore, cu o viteză de circa 8 noduri. Viteza redusă este impusă pentru un motiv evident: protejarea malurilor canalului de valurile pe care le generează navele.

Din anul 1980, a fost deschis un tunel (Tunelul Ahmed Hamdi) pe sub canal, respectiv o linie de cale ferată pe malul de vest, care parcurge paralel întreaga sa lungime.

Spre exemplu, în 1991, volumul de trafic a atins aproximativ 18.300 parcurgeri ale canalului, cu un tonaj total de peste 400 de milioane de tone. Marcajul kilometric este în numere arabe și este poziționat pe malul vestic al canalului.

Tartorele administrativ este Autoritatea Navală a Canalului Suez, iar regulamentele sunt aplicabile atât pentru nave de război, cât și pentru cele comerciale și civile. Zona canalului este port liber.

În general, tranzitarea canalului la primele ore ale zilei nu este posibilă.

În primăvara acestui an, Canalul Suez a fost subiect de breaking news mondial, atunci când nava-container Ever Given a eșuat (23 martie), dând peste cap, brutal, economia. Vorbim despre 422 de nave blocate!

Incidentul major a perturbat unele lanţuri mondiale de aprovizionare, în condiţiile în care fluxurile mondiale de transport erau oricum afectate de pandemia COVID-19. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri. Pierderile şi pagubele provocate de blocarea navei Ever Given au ajuns la… un miliard de dolari.

Foto: Digi24