O știre extraordinară vine dinspre cotidianul Adevărul. Ea spune că țara noastră deține o peșteră – considerată unică în lume – descoperită în anii 80. Mai precis, atunci, cercetătorii români au dat de o cavernă spectaculoasă, situată între stațiunile 2 Mai și Vama Veche, pe nume Peștera Movile.

Caverna a fost explorată la începutul anilor 90, iar specialiștii sunt de părere că peștera este unică pe Terra, având clima asemănătoare cu cea de pe Marte, conform cercetătorilor NASA, citați de către jurnaliștii de la Historia. Practic, din cauza lipsei de oxigen, organismele au supravieţuit prin oxidarea unor substanţe minerale.

„Până în 1990, când s-a inceput explorarea peşterii, cei 12.000 de metri pătraţi au fost complet izolaţi de schimbările mediului exterior. Ecosistemul se presupune că ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximativ 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care stă la baza functionarii sistemului.”, au declarat speologii de la Grupul pentru Explorări Subacvatice şi Subterane (GESS).

Conform redactorului șef al revistei „National Geographic Romania”, Cristian Lascu, peștera Movile nu ar fi fost găsită, dacă Nicolae Ceaușescu nu ar fi ordonat construirea unei termocentrale în zona respectivă, motiv pentru care au geologii au început investigațiile specifice.

Oamenii de știință spun că peştera Movile este aşezată în Platforma Moesică şi datează din Cuaternar. Are o lungime totală de 300 de metri şi pasaje înguste ce alcătuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri.

„În 1986, Nicolae Ceauşescu ordona începerea investigaţiilor geologice în zona 2 Mai – Vama Veche, în vederea construirii unei termocentrale uriaşe. Locul indicat era o zona carstică dominată de movile. Am forat un puț ca să găsesc peștera. Am avut puţin noroc, pentru că am nimerit chiar în galerie, la 20 de metri adâncime. Am văzut pe pereţii încăperii mişunând păianjeni, scorpioni, miriapozi şi alte vieţuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis că sunt nemaiîntâlnite în lume: o specie nouă de păianjen, singurul scorpion de apă dulce cunoscut, o lipitoare-minune şi prima lipitoare cavernicolă din lume”, a declarat Cristian Lascu.

Peștera Movile găzduiește 35 de specii noi de insecte și miriapode, interesant fiind faptul că ecosistemul din cavernă nu depinde de energia solară. Descoperirea fenomenală a peșterii a stârnit deja interesul turiștilor, perspectivele conferite, de acum, fiind extraordinare.

Sursa: adevărul/Foto: adevărul