APA PE GLOB
GERMANIA
Aflându-se într-un context geografic favorabil, în care se află Alpii acoperiți de zăpezi abundente, fluviile Rin, Elba, Dunăre și Oder, precum și nenumărate alte râuri de dimensiuni mai mici și nenumărate lacuri, Germania nu ar trebui să își pună, aparent, problema unei crize a apei.
Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani, au început să apară perturbări ale ecosistemului. Topirea zăpezilor din Alpi contribuie la alimentarea cu apă a râurilor și lacurilor. Temperaturi mai ridicate pe termen lung, conduc la topirea ghețarilor. Conform unor studii, se preconizează dispariția a 50% din ghețarii Alpilor până în 2050 și a 90% din aceștia până în 2100.
În anul 2019, datorită secetei, nivelul Elbei a scăzut în doar trei zile cu 50 de centimetri, fapt care a determinat perturbarea transportului fluvial. În aceeași perioadă navigația a devenit impracticabilă, pe alocuri, pe fluviul Rin.
Există anumite zone în Germania, care se confruntă cu perturbări în alimentarea cu apă. De exemplu, în luna august a anului 2023, din cauza lipsei iminente de apă, municipalitatea Simmern-Rheinböllen (Renania-Palatinat) a emis restricții pentru a asigura alimentarea de bază cu apă a localității. Astfel, nu au putut fi umplute cu apă piscinele sau bazinele pentru copii, zonele verzi nu au putut fi udate, iar mașinile nu au putut fi spălate pe proprietatea privată. Reglementări similare au fost aplicate și în Montabaur, o localitate aflată în același land.
Asociația de apă Garbsen-Neustadt (regiunea Hanovra) a făcut, de asemenea, apel la un consum responsabil de apă. În districtul Gütersloh, în localitatea Borgholzhausen, a fost închisă o piscină publică în aer liber, pentru a reduce consumul de apă.
Populația germană nu percepe noțiunea de criză a apei ca fiind foarte acută, dar conștientizează importanța consumului responsabil de apă. 75% din populația Germaniei consideră economisirea apei ca fiind importantă și tendința este de a diminua, pe cât posibil, consumul de apă.
În Germania consumul zilnic de apă pe cap de locuitor este de aproximativ 121 l, în scădere cu 23 l față de anul 1991.
În acest moment Germania se află pe locul 62 în clasamentul țărilor, în ceea ce privește problema crizei apei, situându-se la mijlocul clasamentului.
Autoritățile consideră ca fiind esențială formarea unei infrastructuri care să capteze apa provenită din precipitații. În zonele rurale sunt necesare canale care să transporte apa precipitațiilor în lacuri și lacuri de acumulare, iar în așezările urbane apa provenită din precipitații urmează să fie acumulată și folosită apoi în scop industrial.
Sursa foto: National Geographic