Confortul, în orice domeniu, este un obiectiv ce se vrea atins întotdeauna. Fie că vorbim de spațiul profesional sau cel personal, fie că discutăm de săli de ședință sau hoteluri de vacanță, europenii și nu numai ei caută locuri cât mai aproape de perfecțiune.
Un studiu recent, girat de Uniunea Europeană, aferent anului 2014, scoate în evidență preferințele certe ale aparținătorilor ei pentru plaje curate și bine întreținute. Conform acestuia, 95% din zonele cu plajă monitorizate au îndeplinit standardele minime de calitate a apei. Aceasta a fost excelentă în cazul a 83% din zone, în creștere cu aproape un punct procentual față de 2013.
“ Sunt fericit să văd că avem un subiect foarte serios atunci când vorbim de calitatea apei din zonele cu plajă ale Europei și, mai mult, aceasta se îmbunătățește continuu. Asta înseamnă că politicile duse în vederea îmbunătățirii calității vieții sunt ambițioase, bine definite și excelent implementate”, opinează Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu- EEA.
Același studiu certifică faptul că toate plajele din Cipru, Luxemburg și Malta au plaje, zone de îmbăiere și calitate a apei, toate extraordinare. Ele sunt urmate imediat de Grecia (97%), Croația (94%) și Germania (90%), toate având un procentaj foarte bun la acest capitol. În Europa, doar 2% dintre plaje nu au reușit să îndeplinească standardele minime impuse prin Directiva privitoare la apele de scăldat și au fost catalogate drept sărace.
Aceste studii au fost prinse în raportul anual de calitate a zonelor/plajelor pe 2014, întocmit de Agenția Europeană de Mediu – EEA – și de Comisia Europeană, care compară calitatea acestora pe un eșantion de peste 21 000 de site-uri, de coastă și interioare, din Uniunea Europeană, Elveția și Albania. Alături de acest raport anual, Agenția Europeană de Mediu a publicat o hartă interactivă cu performanțele specifice fiecărei plaje în parte.
O declarație interesantă vine dinspre Karmenu Vella, comisar European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit: ” La un moment dat, cu toții suntem turiști, petrecând un timp la mare. Este evident că o apă limpede și curată este vitală pentru sănătatea noastră. Cea mai bună veste este că, în ultimii ani, calitatea apei este în continuă creștere. Deci, data viitoare când faceți o baie rețineți că Uniunea Europeană a jucat și joacă un rol important în acest domeniu, pentru a vă oferi ape sigure și sănătoase”.
Constatări cheie
În timp ce mai mult de 95% dintre zonele cu plajă europene îndeplinesc minimele cerințe, 83% sunt la un nivel excelent, 409 locuri din Europa – adică mai puțin de 2% – sunt evaluate ca având o calitate slabă a apei de scăldat.
Cele mai multe locații din categoria celor două procente codașe sunt în Italia (107), Franța (105) și Spania (67).
În funcție de măsurile pe care oficialii țărilor vizate le vor lua, clasamentul european va suferi sau nu schimbări; până la urmă, zonele, turistice prin excelență, merită reabilitate în ochii și…pe pielea turiștilor, pentru că au potential, ba chiar unul major.