Luna iulie, odată recunoscută pentru căldură autentică – de acord, și extremă, dar în coordonate exclusiv crescătoare termic! – a intrat în „geografia” mondială a prezentului 2018, violent, dur, haotic, inexplicabil (sau da…) și mortal, în sensul propriu al cuvântului. Dacă într-o parte a Terrei, vremea a lovit canicular, în alta a produs inundații și cutremure majore.

Exemple nefericite vin din Japonia, unde, recent, s-a emis avertizare de temperaturi ridicate pentru cea mai mare parte a ţării, după moartea a cel puţin 11 persoane! Cauza? Insolația!  De peste o săptămână, bilanțul este trist: peste 30 de morţi.

Cotidianul Japan Times relatează că peste 10.000 de persoane au fost spitalizate din cauza insolaţiei şi a altor probleme de sănătate cauzate de valul de căldură care afectează Japonia, asta după ce, în urmă cu doar două săptămâni, în vestul ţării, s-au înregistrat inundaţii devastatoare soldate cu decesul a peste 200 de oameni!

Un alt titlu de breaking news: cutremur de suprafaţă, duminică, 5,9 grade pe scara Richter, în vestul Iranului, cel puţin 146 de persoane rănite.

Autorităţile din Kurdistanul irakian au comunicat faptul că seismul a fost resimţit şi în nordul Irakului, inclusiv în zona oraşelor Erbil, Sulaymaniyah şi Halabja. Anterior, guvernatorul provinciei Karmanshah din vestul Iranului a anunţat că cel puţin 26 de persoane au fost rănite în urma cutremurului, datele fiind încă în schimbare.

Cea mai șocantă știre vine, însă, din zona paradisului numit Caraibe: cele mai râvnite plaje din lume se confruntă cu o drama ecologică, de proporții inimaginabile: de câteva zile, valurile aduc pe țărm cantități uriașe de deșeuri, autoritățile sunt depășite de amploarea dezastrului, turismul este la pământ. Vorbim despre munți de gunoaie, peturi și deșeuri, vedem imagini apocaliptice, asistăm la moartea Oceanului – așa cum a fost catalogat de presa străină dezastrul din paradis!

Ajungem în Europa, România. Știrea zilei de luni: zece judeţe sunt afectate de ploile abundente din utimele 24 de ore!

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis că, la nivel national, au fost emise 76 atenţionări şi avertizări imediate cod galben şi cod portocaliu de ploi, intensificări ale vântului, descărcări electrice şi grindină de mici dimensiuni, în ultimele 24 de ore.

„În urma manifestării fenomenelor hidro-meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 20 localităţi din 10 judeţe (Argeş, Bacău, Buzău, Dâmboviţa, Harghita, Mureş, Prahova, Suceava, Teleorman şi Timiş). Cu eforturi susţinute, pompierii au acţionat în sprijinul populaţiei şi a administraţiei publice locale pentru înlăturarea a 4 arbori de pe autoturisme şi evacuarea apei din 4 imobile, 12 curţi şi 19 subsoluri”, se arată în comunicatul IGSU.

În urma experiențelor acumulate în acești ultimi 3-4 ani, este evident că lista neagră a fenomenelor meteo extreme din vara (cică) pe care o traversăm rămâne deschisă. Din nefericire.

În urma semnalelor de alarmă trase la nivel mondial, de vreo zece ani, este evident că implicarea statelor în problema gestionării schimbărilor climatice este insuficientă.

Noi, în Aquaștiri, am decis să ne alăturăm demersurilor generale de informare și să oferim periodic spre analiză această temă critică a întregii lumi. Întru conștientizare individuală, întru înțelegere a faptului că poluarea mediului, noxele, mașina, plasticul sau furnalul vor trage, la un moment dat, linie peste planetă. Definitiv.