Construcțiile Delta (în olandeză, Deltawerken) sunt un sistem de apărare al țărmului foarte jos al Olandei contra inundațiilor provocate de Marea Nordului.

Construcțiile Delta sunt de fapt un sistem de diguri independente, amplasat în cea mai mare parte în provincia Zeeland. Ele apără de inundații o parte a provinciilor Südholland, Nordbrabant, ca și provincia Zeeland. Unele diguri sunt deschise spre mare și numai în caz de furtună se închid, pe când altele sunt închise tot timpul. Din 1 iunie 1978, digurile au fost prevăzute cu ecluze, dar nu pentru nave ci numai pentru a permite obținerea sării din apa mării.

Ca și istoric, Comisia Delta a fost initiată 20 de zile după inundația Mării Nordului, din februarie 1953, calamitate majoră cu s-a confruntat Olanda. Pentru cei care nu cunosc detaliile, în noaptea de 1 februarie 1953, o combinație dintre fluxul si refluxul de primavară plus o furtună nord-vestică de pe Marea Nordului au dus la un imens dezastru natural, afectand Regatul Unit, Belgia și Olanda. În total, 2167 de oameni au fost uciși, dintre care 1835 în Olanda. Acest dezastru a fost punctul zero în politica Olandei, de a reconsidera profesionist și serios întreg sistemul de protecție împotriva inundațiilor, în condițiile date: cu marea în coastă, dar transformând-o din inamică în prietenă!

Revenind la Comisia Delta, rolul ei a fost acela de a căuta și găsi soluții pentru sporirea siguranței, în crize de acest gen, misiune deloc ușoară. Comisia Delta a generat în final 5 proiecte, reunite în planul Delta, pe 18 octombrie 1955. Planul a funcționat 25 de ani, iar costurile au fost estimate de la 1,5 până la 2 miliarde de florini olandezi (între 680 și 900 milioane de euro). Pentru construcția de înaltă calitate a digurilor, în anul 1959, a fost instituită legea Delta. Departamentul căilor navigabile și lucrărilor publice a ales să meargă după o agendă clară și să urmarească o ordine logica: de la mic la mare si de la simplu la complicat.

Sistemul Delta Works este considerat unul dintre cele mai mari proiecte de protejare împotriva inundațiilor și de management al apei, din toată lumea.

Denumită Oosterscheldekering, bariera-dig a devenit cea mai mare din lume. Este o barieră împotrivă furtunii, cu o lungime totală de 3 km și este compusă din 65 de stâlpi din beton, prefabricați. Maeslandkering este singura barieră de valuri furtunoase din lume, cu părți mobile de o asemenea mărime; ambele porți ale barierei de valuri furtunoase au 240 m lungime.

Construcțiile Delta sunt un model global pentru dezvoltarea tehnologică, în care siguranța oamenilor și a naturii joacă un rol important. Ca urmare, Olanda și-a extins interesul asupra siguranței și apei. Specialiștii implicați dau asigurări că doar construcțiile Delta compun un compromis unic între siguranță, economie, recreație și natură.