Sub umbrela generoasă a Săptămânii Mobilității Europene, desfășurată între 16 și 22 septembrie, în întreaga Uniune, Timișoara organizează un eveniment inedit, numit Social Biking Challenge. Orașul nostru… prelungește săptămâna europeană cu încă două, diferite, interesante și incitante.

Social Biking Challenge durează, așadar, trei săptămâni, fiecare săptămână având un alt specific: pedalează și câștigă puncte singur (ETAPA INDIVIDUAL), pedalează cu un prieten și acumulați împreună puncte (ETAPA PERECHI/TANDEM) respectiv pedalează împreună cu trei prieteni și strângeți puncte împreună (ETAPA GRUP)!
La Timișoara, ordinea va fi: ETAPA GRUP (16 septembrie – 22 septembrie), ETAPA INDIVIDUAL (23 septembrie – 29 septembrie) și ETAPA PERECHI (30 septembrie – 6 octombrie). Ordinea a fost stabilită de către organizatori, fiind diferită în fiecare oraș participant, din motive statistice.

A fost lansată și o aplicație de telefon, numită BikePrints. Ea este funcțională, este în limba română, se găsește în GooglePlay/MagazinPlay sau AppStore. Selectați Timișoara (butonul CHALLENGE) și limba română (butonul LANGUAGE). Detalii despre campanie găsiți pe site-ul dedicat.

Fiecare kilometru parcurs se va transforma în puncta, astfel că este important să urmați instrucțiunile.
Datele colectate de aplicație în cele trei săptămâni, privind rutele preferate de cei care utilizează bicicleta, vor fi de un real folos pentru orice viitoare dezvoltare a infrastructurii de biciclete în Timișoara.

Campania Social Biking Challenge este o inițiativă a Comisiei Europene de a încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport în oraș, precum și de a colecta și pune la dispoziția municipalităților informații privind obiceiurile bicicliștilor (rute de deplasare, durată de deplasare, frecvență etc.).

Ce premii pun la bătaie organizatorii

Campania debutează în prima zi a Săptămânii Mobilității Europene, 16 septembrie, și durează până în 6 octombrie. Coordonatorul local al campaniei este Direcția Edilitară din Primăria Municipiului Timișoara.

Compania noastră, Aquatim SA, susține evenimentul, prin oferirea de obiecte promoționale, ca și premii. Datorită susținerii întregii echipe de parteneri, participanții vor câștiga prin tragere la sorți, la finalul fiecărei săptămâni câte 10 premii: 10 căști pentru bicicliști, 10 kit-uri de întreținere bicicletă, 10 seturi tricou+umbrelă. La finalul campaniei cei mai bine clasați la fiecare categorie vor câștiga câte un rucsac. Detalii complete despre premii se găsesc pe aceeași aplicație BikePrints.

În plus, Comisia Europeană oferă 7 biciclete celor mai bine clasați la fiecare categorie, pe întreaga Europă.
Săptămâna Mobilității, 16-22 septembrie 2018, se desfășoară sub tema „Multimodalitatea”, iar sloganul este „Combină şi deplasează-te!“. În Uniunea Europeană, se desfășoară, în această perioadă, numeroase activități pe tematica mobilității, pentru o conștientizare eficientă a cetățenilor în privința importanței pe care o are mobilitatea în viața noastră.

Spre exemplu, în Umea, Suedia, Forumul CIVITAS va reuni, în perioada 19-21 septembrie, factori de decizie, reprezentanți ai orașului, cadre universitare, practicieni, pentru discuții legate de viitorul Europei, din perspectiva mobilității incluzive și multimodale.

Organizatorii evenimentului susțin că importanța dimensiunii sociale a transporturilor devine tot mai clară iar mobilitatea formează vieți și perspective. Este esențial ca sistemele de transport să fie ecologice, incluzive, eficiente și centrate pe satisfacerea nevoilor diverse ale utilizatorilor. Forumul CIVITAS va căuta răspunsuri la întrebarea “Cum se poate realiza acest lucru?” și cum pot fi gestionate situațiile critice apărute.

De-a lungul acestor trei zile, participanții vor fi martorii măsurilor de pionierat în ceea ce privește mobilitatea urbană durabilă, care vor deplasa Europa către un viitor al mobilității incluzive și multimodale. Anul 2018 este numit și Anul Multimodalității, astfel că forumul din Suedia vine la momentul potrivit.

Și-au anunțat participarea personalități importante, cum ar fi Lena Erixon, directorul Administrației suedeze a transporturilor, Maja Bakran Marcich, director adjunct pentru mobilitate și transport (DG MOVE), reprezentanți ai Comisiei Europene și ai companiilor mari din Europa. Forumul CIVITAS va avea sesiuni interesante, găzduite de experți selectați pe domenii, temele alese fiind mobilitatea, multimodalitatea, mobilitatea ca serviciu, e-mobilitatea, soluții inteligente de mobilitate.