Realitatea în ceea ce privește poluarea mărilor și oceanelor cu plastic este una crudă, deși puțină lume este întru totul conștientă, și la ora aceasta, de pericolul inimaginabil existent. Prinși în tumultul vieții, unii uită esențialul: poluând, o amenințăm chiar pe ea! Despre viață vorbim…
Metoda care dă cele mai bune rezultate, din perspectiva tragerii semnalelor de alarmă, este cea dură, șocantă, cu imagini pe măsură ale unei realități urâte, dezolante… Animale marine moarte din cauza plasticului înghițit, sau nenorocite pe viață din cauza rănilor provocate în încercarea de-a se elibera de fire, smocuri, pungi și alte deșeuri din plastic, deșeuri care N-AU ce căuta în apele Terrei!
În urmă cu puțin timp, o balenă moartă a fost scoasă de mare, pe o plajă din estul Indoneziei, cu stomacul plin de gunoaie, inclusiv peste o sută de pahare de plastic și o pereche de șlapi!
Șeful Parcului Național Wakatobi, Henri Santoso, a declarat că animalul marin era un mascul, iar în stomacul lui s-au găsit 5,9 kg de gunoi, printre care 115 pahare de plastic, patru sticle de plastic, 25 de pungi de plastic, șlapi, un sac de nailon și peste alte 1000 de bucăți de plastic. Cauza morții animalului nu este cunoscută, iar rămășițele urmau să fie îngropate fără necropsie, dat fiind gradul avansat de descompunere.
Într-o altă zonă a lumii, mai precis în Spania, o altă balenă tânără, de sex masculin, murea, acum câteva luni, după ce a suferit un șoc gastric, în urma înghițirii a 29 de kilograme de plastic! În stomacul și în intestinele balenei au fost descoperite bucăți de frânghii, pungi și sticle de plastic sau săculețe din rafie.
Experții Centrului de salvare Wildlife El Valle au decis că mamiferul de 10 metri și 6 tone a murit după apariția unei inflamații a pereților interiori ai abdomenului (peritonită), declanșată de o infecție bacteriană sau fungică. Acest lucru, spun specialiștii, a fost, cel mai probabil, rezultatul cantităților masive de plastic nedigerate de organism.
Nu este prima dată când o balenă moare din cauza ingerării de materiale plastic, nu este nici ultima….
Un studiu publicat în revista „Trends in Ecology and Evolution” susține că vietățile aflate în oceane ar înghiți sute de bucăți mici din plastic zilnic. Din acest motiv, poluarea cu microplastic are potențialul de a reduce semnificativ numărul populației de pești. Aceste bucăți mici din plastic, cu o lungime mai mică de cinci milimetri, pot fi dăunătoare pentru viața acvatică și oceanică. Posibilele riscuri ale ingerării includ reducerea asimilării nutritive și deteriorarea sistemului digestiv. În plus, expunerea la toxinele din plastic ar putea afecta numeroase procese biologice, precum creșterea și reproducerea. Animalele marine de dimensiuni mari înghit sute de metri cubi de apă zilnic pentru a își procura hrana necesară, ingerând în acest proces și plasticul existent în apă.
În mod tragic, dacă nu revoltător, aceasta reprezintă o situație care devine din ce în ce mai comună. Statistica neagră mai prinde și anul 2016, când o altă balenă a eșuat pe țărm, după ce a înghițit o plasă de pescuit de 13 metri. Lista poate continua, dar ce folos? Atât timp cât omenirea nu va fi…umană, astfel de tragedii majore vor intra în rutină. În fond, vorbim despre balene, rechini, vietăți marine, ori are balta pește… zic superficialii. Normal pentru unii, revoltător pentru alții – printre care ne regăsim foarte mulți dintre noi – fenomenul uciderii cu plastic ia amploare și trebuie stopat. O spun specialiștii, o resimt oamenii cu suflet. Ne trezim, așadar?
Ar fi păcat să nu mergem împreună pe mâna lui Einstein: „Lumea nu va fi distrusă de cei ce fac rău, ci de aceia care doar îi privesc și refuză să intervină”… Mare păcat!