Creștinii sărbătoresc pe data de 6 ianuarie Boboteaza, în amintirea evenimentului petrecut pe râul Iordan, prin care Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan. În această zi de mare sărbătoare, patriarhul Ierusalimului, însoțit de numeroși episcopi, preoți si credincioși veniți din toată lumea, organizează o procesiune majoră pe râul Iordan. Evenimentul reactualizează pentru fiecare generație momentele desfășurate cu peste două mii de ani în urmă  pe malul acestui râu, când Fiul lui Dumnezeu a coborât smerit la apele Iordanului, pentru a primi botezul din mâinile Sfântului Ioan Botezătorul.

Într-o rugăciune impresionantă rostită în această zi, preoții spun: „Te-au văzut apele, Dumnezeule, și s-au temut, Iordanul s-a întors înapoi!”.

Se știe că Iordanul este principala apa curgătoare a Țării Sfinte. Izvorăște din Munții Libanului, traversează Marea Galileei și, după un lung și sinuos traseu, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiind însă de aproape 360 de kilometri. Iordanul este numit și „râul care coboară” pentru că, între izvor și vărsare, râul are o diferență de altitudine de opt sute de metri.

Din cronici vechi ale istoriei, Iordanul apare amintit drept un loc al săvârșirii minunilor. După tradiție, locul acesta este același cu „locul scufundării” adică locul în care a fost botezat Iisus Hristos.

Iordanul este pomenit des în Sfânta Scriptură, cel mai important moment în care apare acesta fiind însă, fără îndoială, Botezul Domnului, consemnat de către toți cei patru sfinți evangheliști, Ioan, Luca, Marcu și Matei. Potrivit acestora, Sfântul Ioan Botezătorul săvârșea „botezul pocăinței” în apele râului Iordan, aici a venit din Galilea și Iisus. Scriptele consemnează că natura însăși l-a recunoscut pe Creator, apele Iordanului întorcându-se înapoi, ca o plecăciune înaintea ziditorul lor!

Mulțimile de pelerini care sărbătoresc Boboteaza în Țara Sfântă amintesc de numeroșii evrei care coborau în vechime la Iordan, pentru a asculta predica înflăcărată a Sfântului Ioan Botezătorul, cât și pentru a primi botezul.

Mărturiile credincioșilor, adunate de-a lungul anilor, indică, toate, că pentru câteva clipe apele Iordanului se întorc înapoi, curgând dinspre Marea Moartă spre Marea Galileei, adică dinspre vărsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, în felul lor, marele praznic!

Mai mult, cei care au băut din apele Iordanului în ziua de Bobotează au observat că acestea sunt sărate, și nu dulci, după cum sunt de obicei. Explicația stă în faptul că, întorcându-se înapoi, râul aduce cu sine ape sărate din Marea Moartă.

Este fascinantă istoria, din perspectiva acestor detalii profunde, cu atât mai mult cu cât întoarcerea înapoi a râului Iordan este profețită în Vechiul Testament: „Ce-ți este ție, mare, că ai fugit? Și ție, Iordane, că te-ai întors înapoi?”.

Întoarcerea înapoi a râului Iordan, dinspre Marea Moartă (apă extrem de sărată, lipsită de viețuitoare), înspre Marea Galileei (apă dulce, cu numeroși pești și vegetație din abundență), trimite, într-o explicație profundă și frumoasă, spre activitatea Mântuitorului de a întoarce lumea de la moarte la viață.

Boboteaza precede o altă sărbătoare mare a creștinătății, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, pe data de 7 ianuarie.