Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 86 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile din România, serviciu care a fost permanent, de-a lungul istoriei, acolo unde semenii noștri au avut de suferit, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor. Fie că vorbim despre războaie, fie că vorbim despre vremuri de pace, Protecția Civilă a…protejat România, cu dedicare și patriotism, fiind, dintotdeauna, un punct de sprijin solid al statalității noastre.  De aici și numele de Arma Vieții!

Istoric vorbind, în data de 28 februarie 1933, Regele Carol al II-lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 prin care se aproba „Regulamentul de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul acestuia era acela de a „limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resursele teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Momentul este considerat data de naştere a Protecţiei Civile în România, Apărarea Pasivă devenind o armă de sine stătătoare.

Din 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază – pompieri şi protecţia civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.

Arma Vieții are drept motto ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, iar acum, la cei 86 de ani de existenţă, protecţia civilă este o structură flexibilă, capabilă să asigure încredere şi siguranţă cetăţenilor, cu un rol profund umanitar pentru care a fost, în fapt, creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale și de patrimoniu şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice.

ONU a decis în anul 1972 ca, pe 1 martie, Arma Vieții să primească o zi oficială: Ziua Internațională a Protecției Civile.

În tonul excelentei colaborări pe care Aquatim o are cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ISU Banat al județului Timiș, miercuri, 27 februarie, la Stația de Epurare Stan Vidrighin, a avut loc un eveniment amplu, girat de cele două instituții, constând într-o sesiune științifică respectiv o simulare de incendiu în spațiu deschis.

Deopotrivă interesante, activitățile desfășurate de Ziua Protecției Civile au fost coordonate de către ing. Dorel Mariș, inspector de Protecție Civilă în cadrul Aquatim.

Tematicile discutate în cadrul evenimentului de miercuri au fost interesante și adaptate prezentului frenetic pe care îl traversăm cu toții, îndeosebi oamenii care poartă în mână Arma Vieții. De asemenea, evenimentul comun Aquatim-ISU Banat a avut oaspeți importanți din domenii care au conectivitate directă cu protecția civilă.

Așadar: Ing. Adina Vanciu-Rău– Simulatorul seismic ca metoda de reducere a riscului seismic,  INCDFP – Observatorul Seismologic  Timisoara

Met. Robert Balasz – Legătura dintre cutremure și circulația atmosferică, Centrul Meteorologic  “BANAT-CRIȘANA” Timișoara

Ing. Doru Ștefănescu – Considerații asupra fenomenului BLEVE – aspect teoretice și modelarea consecințelor , GASPECO S.A.

Mr. ing. Cătălin Cosacu – Importanța solicitării autorizației de securitate la incendiu, ISU “BANAT” al județului Timiș

Tehn. Dragoș Ciortin – Căutare și salvare  în QGIS

Ing. Ioan Dorel Mariș – Produși toxici de combustie  generați de incendiile majore în care sunt implicate substanțe periculoase, AQUATIM S.A.

Cât privește partea practică, simularea de incendiu în spațiu deschis, aceasta a fost extrem de utilă pentru toți participanții la Ziua Internațională a Protecției Civile.

Un La Mulți Ani din toată inima oamenilor care țin Arma Vieții în mână, atât de ferm și demn! Vă suntem, sincer, recunoscători!