S-a născut în 1874, la Budapesta, în familia unor evrei maghiari. L-a știut o lume întreagă drept Harry Houdini, cel mai misterios magician al tuturor timpurilor!
Pe numele său real Erik Weisz, la vârsta de patru ani, a plecat în Statele Unite, împreună cu familia, unde tatăl său acceptase un post de rabin, în Appleton, Wisconsin. unde a găsit o comunitate de unguri. Familia avea tot timpul nevoie de bani, așa că tânărul Erik a acceptat tot felul de slujbe ciudate pentru a o ajuta. A plecat de acasă la 12 ani să-și caute norocul, dar după nici doi ani s-a întors la New York, unde familia lui încă mai locuia.
De unde până unde Houdini? La 17 ani, Erik Weisz a devenit captivat de memoriile marelui magician francez Jean Eugene Robert-Houdin și, implicit, de lumea strălucitoare și misterioasă ce i se așternea în carte și în față. A fost atât de impresionat de viața lui Houdin încât, atunci când i s-a cerut un nume de scenă, a adăugat pe loc un „i” la numele acestuia, devenind Houdini!
“Nicio închisoare nu mă poate reţine. Nu există încuietori de oţel care să mă încătuşeze. Nu există cabluri sau lanţuri care să mă priveze de libertate.”, spunea el, întotdeauna elegant şi zâmbitor, surprinzător și extraordinar. Legendarul Harry Houdini a rămas în istorie drept cel mai misterios magician al lumii, adept al teoriei mâna este mai rapidă decât ochiul.
Niciunul dintre marile sale trucuri nu a fost descifrat sau copiat, nimeni n-a înțeles vreodată cum își făcea numerele incredibile de evadare. De la lanțuri și cătușe până la cabluri, sicrie scufundate în apă și funii atârnate de zgârie-nori, Houdini a șocat lumea cu actele sale de magie care sfidau moartea. S-a spus că interfera cu paranormalul, căci, altfel, era imposibil de înțeles…ceea ce era oricum de neînțeles.
Supranumit regele cătușelor, Houdini a pornit cu iluziile clasice: de la dispariţiile din tot felul de cutii, la omul tăiat în două-trei bucăţi, de la iepuri scoşi din joben, săbii şi ouă înghițite, la trucurile orientale, cele cu inele chinezeşti, cu cărţi de joc şi cu farfurii sparte cu ciocanul şi făcute înapoi, sfori fără capăt, inele, săbii, bile sau cărţi de joc ce par absolut autentice. Avea zeci și sute de ore de exerciții la activ, cu mâinile, lacătele și lumina.
Într-un turneu în Anglia, Houdini a făcut senzație cu numerele sale inexplicabile, toate spectacolele jucându-se cu sala plină. Magicianul a fost provocat de ziarul Daily Mirror la un număr de evadare dintr-o pereche de cătușe speciale, confecționate la comandă de un lăcătuș din Birmingham, căruia i-a luat mai mulți ani pentru a le realiza. A reușit să se elibereze, dar modul în care a făcut-o este și astăzi nedescoperit…
În 1912, prezintă numărul „Celula de tortură chinezească cu apă’. Houdini era scufundat cu capul în jos, într-un vas cu apă, în timp ce picioarele îi erau blocate. O faţă a vasului era din sticlă, astfel că publicul putea să-l vadă pe Houdini, care, evident, s-a eliberat din strânsoare.
Pe data de 5 august 1926, adică exact cu 93 de ani în urmă, Houdini a făcut un număr incredibil de magie: a stat 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada! Nimeni nu a înțeles cum, nici atunci, nici de atunci…
Viața lui a fost o fascinație continuă. Așa cum a trăit, așa a și dispărut, ca un maestru al scenei, lăsând în urmă un ultim mister de nedezlegat. Houdini a murit chiar în ziua de Halloween, pe 31 octombrie 1926, la doar 52 de ani, de peritonită. A cerut să fie înmormântat în sicriul metalic în care, în timpul unui număr de magie, rămăsese închis timp de o oră sub apă, pentru a repeta performanţa unui alt magician, Rahman Bey.
Înmormântarea a avut loc într-un cimitir din Brooklyn pe care chiar Houdini îl alesese, în prezența a peste 2.000 de persoane. Slujba a fost efectuată de rabini, apoi a avut loc o ceremonie de rupere a baghetei, organizată de Societatea Magicienilor Americani.
Dacă viața-i o magie, atunci Houdini e al ei magician suprem!