Cu certitudine, prioritatea politică actuală a Comisiei Europene – precum a întregii lumi – o reprezintă combaterea coronavirusului. În legătură directă, însă, cu efortul acesta major instituția lucrează la agenda referitoare la prioritățile politice pe termen lung, precum Pactul Ecologic European. Ca atare, ieri, Comisia Europeană a lansat o consultare publică online cu privire la creșterea obiectivului climatic al Uniunii Europene pentru 2030, precum și asupra acțiunilor și politicilor necesare pentru realizarea unor reduceri majore ale emisiilor de gaze cu efect de seră, transmite Bruxellesul.

Comisia va prezenta ulterior un plan cuprinzător conținând o evaluare de impact pentru a crește obiectivul climatic pentru 2030, respectiv pentru a ajunge la un interval al emisiilor între 50% – 55%, comparativ cu nivelul înregistrat în anul 1990. Odată acceptat, CE va propune includerea lui în legea europeană privind clima.

Noul obiectiv pentru 2030 va influența, susțin oficialii europeni, realizarea evaluării tuturor normelor legislative sectoriale relevante până în vara anului 2021, inclusiv legislația în ceea ce privește eficiența energetică, energia regenerabilă, partajarea eforturilor și sistemul UE de comercializare a emisiilor.

Ținta este plasarea Uniunii Europene pe direcția atingerii progresive a neutralității climatice până în anul 2050. Această revizuire va sprijini și garantarea beneficiilor aduse celor ce iau primele măsuri pentru industria europeană, va evita activele depreciate și va consolida rolul de lider global al UE în negocierile internaționale privind clima, se arată în motivația Comisiei Europene.

Consultarea online va fi deschisă timp de 12 săptămâni, în perioada 31 martie – 23 iunie 2020.