Tally, după cum a fost botezată de salvatorii ei, este o tânără broscuță țestoasă din specia extrem de rară, Kemp Ridley, găsită eșuată la mai mult de 4000 de mile de casă. Provenind pesemne din Golful Mexic, ea a fost găsită pe o plajă și dusă imediat la Anglesey Sea Zoo, pentru terapie intensivă de specialitate, căci viața i-a fost amenințată brutal.

Această specie trăiește în ape calde, de aproximativ 25 ° C și chiar mai mari, locul în care s-a pierdut – Țara Galilor – oferind doar 6 ° C în această perioadă a anului.

Grădina zoologică din Anglesey Sea crede că Tally și-a pierdut drumul în timp ce călătorea prin mări calde, probabil din cauza vântului puternic și a curenților cauzați de recenta furtună Arwen.

„Vremea rece și vântoasă de aici este nesustenabilă pentru ca astfel de specii de broaște țestoase să supraviețuiască, iar multe dintre țestoasele tropicale ajunse pe plajele din Marea Britanie sunt găsite moarte”, spun reprezentanții centrului.

Aceștia vin și cu vești bune, căci Tally are o dorință de viață puternică și se recuperează bine: „Suntem încântați să spunem că Tally a progresat extrem de bine în ultimele 48 de ore, de când a atins temperatura sa naturală de 26 de grade Celsius și acum a trecut din îngrijirea critică în stadiul de recuperare”.

Deși țestoasa este încă în terapie de rehidratare, vitamine și antibiotice, nu pare să existe nicio afecțiune majoră îngrijorătoare.

„Suntem încrezători că Tally se poate recupera complet, astfel încât să poată fi dusă înapoi în Golful Mexic și eliberată direct înapoi în sălbăticia căreia îi aparține.”, mai spun salvatorii ei.

În prezent, Tally este în carantină, într-o cadă mică, „o construcție de tip iglu special construită”, pentru a permite o monitorizare atentă și un tratament ideal.

Când va mai prinde puteri, o așteaptă deja un rezervor mai mare, pentru viitoarele săptămâni, provocarea momentului fiind hrănirea ei. Deocamdată, Tally nu mănâncă, dar speranțele specialiștilor sunt că pofta de mâncare îi va reveni, cu certitudine.

Din păcate, vremea rece și vântoasă, prezentă pe plajele din Marea Britanie, nu este sustenabilă pentru ca astfel de specii de broaște țestoase să supraviețuiască, astfel că multe dintre ele sunt găsite moarte. Recent, alte două exemplare tinere au fost găsite eșuate pe plajele din Scoția, dar au fost declarate moarte în urma unei investigații inițiale.

În aceste condiții, povestea lui Tally este și mai puternică/emoționantă!

Sursa: BBC News, Foto: BBC News