Recent, Fundația Aquademica, Aquatim, Departamentul de Ape Uzate din Munchen și BDG au organizat o importantă conferință internațională pe teme de digitalizare, odată ce, la nivel european, luna aprilie este dedicată acestui motor real și evident al mersului înainte planetar.

Sub titulatura de Aqua Digital 2022 (8 aprilie), în evenimentul nostru online, au fost prezenți specialiști din lumea întreagă, Europa și SUA, care și-au prezentat ideile/propunerile de simplificare (până la urmă), printr-o modernizare futuristă a muncii companiilor/societăților, cu scopul final de reducere la minim a efortului clienților, prin intermediul unei ecuații digitale profesioniste din care toți au de câștigat.

Înainte de acest eveniment, în casa noastră s-a desfășurat și Forumul Local al Apei, Timișoara 2022, sub bagheta inteligentă a lui Ciprian Nanu, profesionist în gestionarea proiectelor europene și în coagularea celor care vor și pot mișca lucruri. Împreună cu el, la eveniment, au sosit și doi oaspeți importanți din Grecia, reprezentanții celei mai mari companii de apă și canalizare elene, EYDAP Atena: Stelios Samios, coordonatorul Departamentului de Cercetare și Dezvoltare, respectiv Georgios Katsouras, cercetător în cadrul aceluiași department. În Aqua Digital 2022, am cunoscut-o și pe colega lor, Katerina Apostolopoulou, manager de comunicare, cu expertiză puternică în domeniile angajamentului civic, guvernanței locale, programe europene, migrație, arte și cultură, fost consilier al viceprimarului pentru inovare și societate civilă din Atena.

Am avut privilegiul să realizăm un interviu cu acești specialiști desăvârșiți în probleme de apă, mediu, inovație și să privim concret în interiorul unui excelent model de bune practici, în care echipa este cuvântul/spiritul guvernant.

Atât Stelios și Georgios, cât și Katerina, au întărit ideea de digitalizare eficientă, dar și de comunicare coerentă, pentru ca Realul și Umanul să poată sparge barierele – dacă acestea există – în drumul lor spre utilizator.

Cei doi specialiști din cadrul Departamentului de Cercetare și Dezvoltare au susținut, fără rezerve, necesitatea instrumentelor moderne în tot ceea ce presupune uzină de apă, stație de tratare sau de epurare, odată ce procese întregi se simplifică, printr-o simplă apăsare de „buton” al digitalizării și au punctat importanța proiectelor europene în dezvoltarea oricărei companii de apă competente, pentru comunitățile pe care le deservește, ca misiune nobilă și serioasă.

Grecia are o istorie fericită în domeniul apei, în Creta antică existând consemnate sisteme inteligente de colectare a apelor uzate.

EYDAP este admirabilă în digitalizare, cu un sistem de infrastructură telemetrică de 1090 hidrometre electronice, cu secțiune transversală DN50 până la DN150, pentru clienții de mare consum, respectiv cu un sistem automat de citire a contoarelor inteligente wireless, aplicat la municipiul Chalandri. Sistemul urmărește o citire de succes fără fir „drive by” sau „walk by” a 40.000 de contoare inteligente electromagnetice de apă menajeră. Colectarea datelor, atât a citirii contorului, cât și a indicațiilor de alarmă, se face de-o mașină care circulă cu o viteză redusă adecvată.

Compania elenă deține și un sistem automat de citire a contoarelor inteligente wireless, cu aplicabilitate în municipiul Palaio Faliro. Sistemul urmărește o citire de succes fără fir „drive by” sau „walk by” a 40.000 de contoare inteligente cu ultrasunete pentru apă menajeră prin protocolul Wireless M-bus.

EYDAP este cea mai mare companie de utilități de apă din Grecia, oferă apă potabilă, colectarea și tratarea apelor uzate pentru orașul Atena și deservește aproximativ 4,5 milioane de clienți.

Departamentul de Cercetare și Dezvoltare numără 13 oameni… categoric norocoși, care derulează proiecte europene importante și inovative. INTCATCH (Horizon 2020), FIWARE (Fiware4Water) pentru următoarea generație de internet, IMPETUS, NEXT-GEN, DESSIN, TRINEFLEX, HEAVYMOFS și ENVIROMED.

Întâlnirea cu oamenii din EYDAP a fost, categoric, o revelație, prietenia “propusă” de către Ciprian Nanu fiind o reușită, o bucurie și o mare onoare!