Studiile spun că între 40% și 90% dintre acțiunile noastre zilnice sunt de fapt rutine sau obiceiuri. Dacă într-o zi ne schimbăm rutina, putem modifica lucruri de care nici nu am fost conștienți.
Ne-am propus să vedem dacă sărbătorile pascale, și implicit, schimbarea rutinei zilnice a timișorenilor pentru câteva zile, au avut vreun impact asupra consumului de apă la nivelul orașului. S-a consumat mai multă sau mai puțină apă de Paști?
În luna aprilie, media zilnică a volumului de apă distribuit în rețelele timișorenilor a fost de circa 88 000 mc, dar în ziua de Paști ea a fost de numai 70 000 mc, cu aproape 20% mai scăzută decât în mod normal. Timișorenii au făcut într-o singură zi o economie la apă de aproape 18 000 mc. Desigur că nu putem compara o zi de sărbătoare, în care lumea s-a odihnit și în care mulți oameni au fost plecați din oraș cu o zi obișnuită, fie ea chiar și de weekend, dar impactul asupra consumului a fost enorm.
Pe de altă parte, cu o săptămână înainte, în sâmbăta de dinaintea Floriilor, 8 aprilie, volumul de apă distribuit a atins maximul pentru această lună, respectiv 91 235 mc trimiși către casele noastre, cu peste 3000 mc mai mult decât media lunară. Cu siguranță aceasta a fost ziua în care s-au pus la spălat o mulțime de rufe și nu numai.
Urmărirea acestor date ne arată cât de mari sunt diferențele pe care le fac micile obiceiuri. Iată, dacă rutina fiecăruia dintre noi se schimbă chiar și pentru o singură zi, impactul la nivel macro este uriaș.
Putem economisi apa dacă facem mici schimbări în rutina noastră zilnică: să oprim robinetul atunci când ne spălăm pe dinți, să pornim mașina de spălat rufe sau vase doar atunci când este plină, să verificăm instalațiile sanitare din casă pentru a ne asigura că nu pierdem apă. Acestea sunt mici schimbări care se pot transforma în obiceiuri sănătoase, cu impact mare.