România nu abundă de succese pe bandă rulantă, însă, și atunci când le marchează, devin și rămân memorabile!
Una dintre victoriile complexe și complete, marca RO, se scrie, scurt și cuprinzător, cu majuscule întotdeauna: Dumitru Prunariu, astronautul cu numărul 103, care și-a lăsat amprenta în fascinantul cosmos!
Pe 14 mai 1981, toată suflarea națională și internațională a făcut o…pauză de respirație, când Dumitru Prunariu și Leonid Popov au urcat în Soiuz 40, pentru un zbor istoric în spațiul extraterestru. Cei doi astronauți au rămas în spațiu șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. În timpul ieșirii în spațiu, Soiuz 40 s-a alăturat stației spațiale Saliut 6. În 22 mai, explorarea s-a încheiat, dar fascinația abia a început!
Dumitru Prunariu a fost premiat de multe ori de-a lungul vieții, cu distincții importante. Medalia de aur „Hermann Oberth” a Societăţii Germane de rachete „Hermann Oberth – Wernher von Braun”, emblema „Onoarea Armatei Române” sau calitatea de membru de onoare al Academiei Române sunt doar spicuiri modeste dintr-o lungă listă de recunoașteri oficiale pentru Dumitru Prunariu.
Pe 21 mai, la inițiativa prorectorului Mădălin Bunoiu, Universitatea de Vest Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
Dumitru Prunariu rămâne idolul copilăriei celor care visau – conform motto-urilor vremii – că în anul 2000 vor zbura cu rachetele în cosmos, dar și al celor care știu ce rară, anevoioasă, curajoasă și onorantă este o asemenea faptă de viață!