Apa înseamnă viaţa şi în Oradea. Aniversarea recentă a 120 de ani de alimentare cu apă şi a 105 ani de epurare a apelor uzate a constituit un moment important pentru toţi locuitorii din municipiul Oradea, cât şi pentru cei din aria de operare a companiei. Momentul festiv a fost marcat de Compania de Apă în cadrul unui simpozion organizat în Băile Felix, la Hotel Internaţional. La eveniment au participat delegaţii de la 37 de companii de apă din ţară şi reprezentanţii instituţiilor locale.

În cadrul evenimentului a fost lansat albumul Companiei de Apă Oradea, o monografie ilustrată a celor 120 de ani de alimentare cu apă şi a 105 ani de epurare a apelor uzate.

Ce urmează să facem? O întrebare pe care o auzim cu toţii foarte des. O întrebare ce ne urmăreşte toată viaţa. Ca şi cum ceea ce facem într-un anumit moment nici nu ar exista. Toată lumea se concentrează pe următorul lucru. Toată lumea se grăbeşte spre următorul lucru.

Noi, Compania de Apă Oradea, însă am dorit acum un singur lucru: înainte de a apăsa pe butonul Repede, să avem curajul ca mai întâi să apăsăm pe butonul Pauză. Iar aceasta pentru a parcurge albumul care, ca totul în lume, este un lucru perfectibil, dar care ne este foarte drag. Pentru că este parte din noi. Am putea enumera indicatori, cifre, personalităţi din istoria alimentării cu apă şi epurării, dar acesta ar fi un inventar sec. Acest volum conţine atât munca primilor ingineri care au conştientizat necesitatea alimentări cu apă a oraşului, cât şi ideile inovatoare ale generaţiei de azi. Este o experienţă impresionantă când, răsfoind paginile acestei cărţi, ne dăm seama că de la puţul Bone, primul puţ care a desevit oraşul cu apă, drumul până la derularea fondurilor europene de sute de milioane de euro, nu a fost tocmai drept şi uşor. Ocolişurile şi greutăţile însă nu pot fi un impediment când există dorinţă. Dorinţă de a dezvolta, de a prospera, de a crea.