Dreptul la igienă este unul din drepturile fundamentale ale omului! Puţini dintre noi ştiu asta, şi mai puţini cunosc cruda realitate a planetei… Cum să-ţi imaginezi, în plin secol de avânt modernist, că există oameni şi nu puţini care n-au văzut, darmite folosit, o toaletă. Cum? Când rutina, blazarea şi grijile cotidiene ne fac, pe zi ce trece, mai nepăsători şi egoişti, gândul că noţiunea de „toaletă” reprezintă un mare semn de întrebare pare hilar, dacă nu deplasat.
Statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite înregistrează 2,5 miliarde de persoane…FĂRĂ acces la instalaţii sanitare şi 1,1 miliarde care îşi fac nevoile în natură. Lor li s-a „dedicat”, încă din 2001, Ziua Mondială a Toaletei. Mai bine zis, oficialii lumii au încercat să atragă atenţia că până la urmă acest drept la demnitate umană este flagrant încălcat, şi astăzi, şi acum, şi în această oră, sau secundă…
Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale a remarcat şi scris, negru pe alb, cu prilejul Zilei Mondiale a Toaletei: „Existenţa unor condiţii salubre reprezintă un lucru fundamental pentru supravieţuirea umană şi pentru o viaţă demnă. Toate persoanele, fără discriminare, trebuie să aibă acces fizic şi să-şi poată permite, din punct de vedere economic, să beneficieze de un anumit tip de instalaţie sanitară, care să fie sigură, igienică, acceptabilă din punct de vedere social, şi care să ofere dreptul la intimitate şi demnitate“.
Mai mult, ONU a făcut o analiză amănunţită a consecinţelor, negre de-a dreptul, care ar trebui să trezească fiori oricui, odată ce, în ţările aflate în curs de dezvoltare, până la 80 % din apele cu materii fecale rămân netratate şi ajung direct în lacuri, râuri şi oceane. Drept consecinţă directă, diareea este cel de-al doilea factor care provoacă moartea în rândul copiilor mai mici de cinci ani. Cele mai afectate de absenţa unei toalete sunt ţările sărace şi în mod special persoanele fără posibilităţi financiare.
Ziua Mondială a Toaletei este marcată, an de an, în toată lumea, prin diverse manifestări, unele ingenue, menite să atragă atenţia chiar şi brutal… Studenţii berlinezi, spre exemplu, au aşezat, anul trecut, în apropierea Guvernului german, lucrări de artă, vase de toaletă şi imitaţii din plastic ale dejecţiilor.